Mennyit keres egy közös képviselő? Meglepő dolgokon múlhat a végösszeg!

társasházi törvény kimondja, hogy a közös képviselő kötelessége a közös tulajdon karbantartása és üzemeltetése, munkájával pedig minden szükséges intézkedést meg kell tennie az épület fenntartása, felújítása és a lakóközösség képviselete érdekében.

De törvény szerinti jog illeti meg arra is, hogy beszedje a közös költséget, valamint megkövetelje, hogy minden lakó betartsa a tulajdonosi kötelezettségeket, és tudnia kell a tulajdonosi és bérlői változásokról is.

Mennyit keres a feladatain?

A közös képviselőknek alapvetően nincs meghatározott, fix bérezésük: a tulajdonosi közgyűlésen bízzák meg a képviselőt a feladattal, és itt is döntenek a juttatás összegéről, ami városonként, kerületenként, de még házanként is merőben eltérő lehet, attól függően, hogy például az adott ingatlanhoz hány lakás tartozik, vagy az épület milyen állapotban van.

Nyolcvanezer forint egy közepes ház esetébenA nagyobb társasházaknál például általában főállású képviselő végzi a munkát, hiszen a napi karbantartási és képviseleti munkák sokkal több időt igénybe vehetnek egy mellékállásnál. Ezért az ötvenezres juttatástól egészen a százezres nagyságrendig is elérhet a fizetés.

A közös képviseletet vállaló cégek természetesen nyíltabb lapokkal játszanak, ezért az árakat sokkal könnyebb kiszámolni. Ha tehát nem egy megbízott magánszemély végzi a ház képviseletét, többségében lakásra levetített összegekkel lehet kalkulálni, nagyobb házaknál valamivel kedvezményesebb árért. Egy ötven lakásos háznál ez lakásonként 1600 forint körüli összegre jön ki, tehát házanként nyolcvanezer forintba kerül a képviselet.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a jogok mellett a közös képviselőnek számos kötelezettséggel is számolnia kell, az ő felelőssége a felújítás megszervezése mellett a legapróbb munkák biztosítása is, olyanoké, mint a kaputelefon javíttatása, a szemétszállítás megoldása, a lift karbantartásának koordinációja vagy az épület elavult zárainak cseréje is.

   


Vissza