Mennyit alkudhatsz a leendő lakásod árából?

A franchise által értékesített lakások közül Budán mindössze a lakások 4 százaléka, azaz minden 25. lakás volt olcsóbb 20 millió forintnál, míg Pesten közel 20 százalék, vagyis minden ötödik lakás ebben az árkategóriában cserélt gazdát. Ehhez képest vidéken a lakások 62 százaléka tartozik a 20 millió forint alatti kategóriába, sőt minden ötödik lakás ára a 10 millió forintot sem éri el.
Ennyit alkudhatunk az árból

Országosan a vidéki városokban mind a tégla, mind a panellakásoknál 4-5 százalékos áralku jellemző, de amire az első komolyabb vásárló megérkezik, addigra jellemzően 2 százalékot már a tulajdonos is engedett az eredetileg elképzelt árból.

Budapesten ennél valamivel alacsonyabb, 2-4 százalékos alku a jellemző, de itt is igaz az, hogy az eladó az eredeti elképzeléséhez képest a vásárló megjelenése előtti időszakban 2-3 százalékot már enged az árból, vagyis mind vidéken, mind Budapesten az eredeti eladói elképzelésekhez képest 5-7 százalékkal olcsóbban cserélnek gazdát a lakások. 

Mennyi idő alatt tűnik fel a vevő?

A jelenlegi piacon a budapesti panellakások jellemzően 2 hónap alatt megtalálják új gazdájukat, míg vidéken 2-3 hónap között van az eladási idő. A tégla lakásoknál Budapesten is 3 hónapot kell várni, vidéken pedig közel 4-et addig, amíg a hirdetés feladásától eljutunk az adásvétel időpontjáig.

   


Vissza