Mélyponton stagnál az építőipar. 2012.03.19.

Januárban az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 1,5 százalékkalal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 0,5 százalékkal kisebb volt. Szezonálisan kiigazított indexek alapján januárban az épületek építésének teljesítménye 2,0 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 2,7 százalékkal kisebb volt a decemberinél.

Az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 6,8 százalékkal, az egyéb építmények ágazat termelése 7,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 3,9 százalékkal magasabb volt, mint 2011 azonos időszakában.

A 2012 januárjában kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 49,3 százalékkal emelkedett. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 56,4 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké 37,2 százalékkal nőtt a 2011. januárihoz viszonyítva. A kiugró növekedés az épületek esetén néhány, szálloda, kereskedelmi és logisztikai épület építésére januárban aláírt nagyértékű szerződésnek köszönhető. Az egyéb építmények esetén viszont a növekedés oka az előző évi rendkívül alacsony bázis volt.

Az építőipari vállalkozások 2012. január végi szerződésállományának volumene viszont továbbra is jelentősen, 30,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 42,3 százalékkal, az egyéb építményeké több, mint egyötödével kisebb volt, mint 2011. január végén. Az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy januárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60 százalékát állítja elő - hívja fel a figyelmet a KSH.


Vissza