Meglepő tények a panelekről és a távfűtésről. 2014.09.28.

A magyarok legfőbb hátrányként a távfűtés költségeit róják fel a lakótelepi lakások esetén, csupán negyedük van tisztában azzal, hogy ez a legolcsóbb fűtési formák egyike - derül ki a Csepelen egy gáztüzeléses kombinált ciklusú erőművet üzemeltető, a csepeli és pesterzsébeti lakótelepeket távfűtéssel ellátó svájci hátterű Alpiq-csoport felmérésének eredményeiből.

Amit sokan figyelmen kívül hagynak a költségek összehasonlításakor, az, hogy a távfűtés esetében nem kell megvennünk az egyedi cirkót vagy a kazánt, nem kell karbantartásra vagy komoly hiba esetén a cserére költeni, de nincs szükség pl. a kémény ellenőrzésére és javítására sem. Ezek közvetve mind a fűtésköltség részeit jelentik - mondta Kovács Attila, az Alpiq munkatársa.

A válaszadók fele véli úgy, hogy napokig nincs meleg víz a távfűtött lakásokban a nyári karbantartás alatt, holott ma már egyáltalán nem szünetel a vízszolgáltatás az éves ellenőrzések alatt. (Ehhez képest a Főtáv időről-időre olyan közleményeket ad ki, amelyek szerint egyes szolgáltatási területeken egy-egy napra, pontosabban reggeltől estig karbantartás miatt szünetel a melegvízszolgáltatás. - a szerk.)

Előnye még a távfűtésnek - ezzel a panellakók 71 százaléka tisztában is van -, hogy ha nincs áram a lakásban, attól még működik a fűtés, ellentétben a központi gázfűtéssel és a gázcirkókkal.

A megkérdezettek csupán 45 százaléka tudja , hogy a távfűtés a leginkább környezetbarát fűtési rendszer, a lakótelepek lakásaiból nem kerül e levegőbe szén-dioxid, szén-monoxid és nitrogén-oxid.

A panellakók leginkább a rossz hőszigetelésre és a zajokra panaszkodnak. A lakótelepeken élők válaszaiból kiderül, hogy a felújított panel vonzó lakóhely, de a családi házban élők fele is szívesen lakna újszerű lakótelepi lakásokban.



Vissza