Meglepő lakásár-fordulat - szertefoszlik a mítosz? 2012.05.10.

Az elmúlt esztendőben is mintegy 90-92 ezer lakás cserélt gazdát Magyarországon, azaz nem sikerült érdemben elmozdulni a 2010-es mélyponthoz képest, a végtörlesztés miatti év végi forgalomélénkülés ellenére sem - egyebek mellett ez derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján elkészített ingatlanpiaci elemzésekből. (Ez az érték mindössze harmada a 2003-as 270,5 ezres csúcsnak.) Abban a tekintetben viszont, hogy miként értékelhetők a tavalyi árváltozások, és ebben milyen hatása volt a végtörlesztésnek, más-más következtetésre jutnak az értékelések.

Abban még egyetértenek a KSH, az OTP és az FHB szakértői, hogy a devizahitelek végtörlesztési lehetősége felélénkítette a használt lakóingatlanok piacát 2011 utolsó hónapjaiban. A statisztikai hivatal szerint a 2012 áprilisáig beérkezett adatok alapján a negyedik negyedévi lakáseladások száma mintegy 6 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi szintet, ami 16-20 százalékos forgalomemelkedésnek felel meg.

Árcsökkenést hozott a végtörlesztés...

Eltérően látják ugyanakkor az elemzések a forgalomnövekedéssel együtt járó árcsökkenés mértékét, sőt tényét is. Az FHB Lakásárindexe szerint tavaly 1,9, reálértéken 5,5 százalékkal csökkent az átlagár. Az utóbbi két évben viszont lassult a lemorzsolódás tempója: 2009 második feléhez képest, két év alatt csupán 3,3 százalék volt a csökkenés, 2011 második felében azonban az első hat hónaphoz képest további 1,6 százalékkal kerültek lejjebb a lakásárak.


Vissza