Meglepetés? - Továbbra is 20% fölött a lakásárak növekedése.

Budapesten 2019 második negyedévében nominális alapon átlagosan 4,1 százalékkal drágultak a lakások, ami 2,4 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedév dinamikájához képest. Az éves növekedési ütem szintén csökkent az első negyedévben megfigyelt értékhez képest Budapesten, azonban a fővárosi 22,5 százalékos dinamika még így is több mint 5 százalékponttal múlja felül az országos nominális lakásárindex növekedési ütemét. A vidéki városokban a második negyedévben 3,7 százalékkal drágultak a lakások az előző negyedévhez képest, míg éves alapon 21,6 százalék volt a nominális lakásár-emelkedés, amely valamelyest lassabb az előző időszak éves dinamikájánál. A községekben 2018 végén még lakásár-csökkenést tapasztalhattunk negyedéves alapon, azonban 2019 második negyedévében már 4,4 százalékos lakásár-növekedés volt megfigyelhető. Az éves növekedési ütem mértéke 2,9 százalék volt a kisebb településeken, ami továbbra is jócskán elmarad az országos átlagtól, így tovább nyílt az árolló a községek és a városok között.

mnb_1

A legtöbb régióban már lassuló negyedéves dinamika mellett növekedtek a vidéki városok lakásárai az előző időszakban mért értékekhez képest. Éves alapon az ország egyes régóiban lassult, másokban gyorsult a vidéki városokban megfigyelhető lakásár-dinamika. A legintenzívebb éves árdinamikát a dél-dunántúli, az észak-alföldi és a közép-dunántúli városok mutatták, ezekben a régiókban 24-25,4 százalékos mértékben drágultak a lakások 2018 második negyedévéhez képest nominális alapon. A dél-alföldi régióban 23,5, az észak-magyarországi régióban 20,1, a nyugat-dunántúli régióban 17,4, a közép-magyarországi régióban pedig már lassuló, 13,4 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető éves alapon. Összességében a növekedési ütem a legtöbb régió városaiban meghaladta az átlagos éves országos lakásár-drágulás mértékét.

 

mnb_2

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex nominális alapon 4 százalékkal, reál értelemben pedig 2,1 százalékkal emelkedett 2019 második negyedévében. Az aggregált index éves növekedési üteme nominálisan 17,1 százalékot, míg reál értelemben 12,8 százalékot tett ki 2019 második negyedévében, így országos átlagban a nominális lakásáremelkedés minimálisan, 0,3 százalékponttal gyorsult az előző időszakhoz képest. 

mnb_5

mnb_3

mnb_4

   


Vissza