Megéri a lakástakarék! 2013.12.13.

Egyre jobban megéri a lakás-takarékpénztár a megtakarítóknak. Sokáig ezek az intézmények az állami támogatás nélkül számított alapkamataikkal nem tudtak volna versenyezni a bankokkal, július végén viszont az átlagos betéti kamatok már a 3,5 százalékot sem érték el a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, mostanra pedig vélhetően még tovább csökkentek a ráták. A lakástakarékok magasabb kamatot fizető változataieközben még mindig 3 százalékos kamatot fizetnek a betétekre, ezáltal felveszik a versenyt most már a normál megtakarítási számlákkal is. Ez a kamat ugyanis a lakástakarékok esetében nettóban értendő, az ilyen megtakarításokra sem a 16 százalékos kamatadót, sem az augusztustól bevezetett 6 százalékos ehót nem kell megfizetni, így esetükben a 3 százalékos kamat valójában most egy 3,85 százalékos kamatú normál betéttel egyenértékű. Ha az ügyfél az állami támogatást is igénybe tudja venni a konstrukciónál, rövidebb futamidőkre akár évente kétszámjegyű hozamot is kaphat különösebb kockázat nélkül.

A piaci szereplők közül többen is érzékelték, hogy az utóbbi időszakban nőtt a keresletet a megtakarítás iránt, ennek ellenére óvatosan fogalmaznak azzal kapcsolatban, mennyire köszönhető ez a kamatszint alakulásának. A Fundamentánál az elmúlt hónapokban átlag feletti értékesítési eredmények születtek, ez azonban betudható az értékesítési akcióknak is – mondják a pénztárnál. Az Ersténél is nőtt a kereslet, amit a hitelintézet szerint a kamatok csökkenése mellett az öngondoskodás erősödése is támogatott. Az OTP-nél is azt tapasztalták, tavaly ősz óta folyamatosan nő a lakástakarék vonzereje, a jogszabályok miatt ugyanis a hozamuk változatlan maradt a csökkenő betétkamatok ellenére is. Ugyanakkor nem gondolják, hogy szoros összefüggés lenne a rövid távú általános célt szolgáló megtakarítások kamatának alakulása és a lakástakarék népszerűsége között. Ezt az is alátámasztja, hogy bár a három hazai lakástakarék közül mindegyiknek van 3 százalékos kamatot fizető konstrukciója, jelenleg nem ez a legkeresettebb. A piacvezető Fundamentánál például az ügyfelek négyötöde az alacsonyabb betét- és ezáltal alacsonyabb hitelkamatú változatot választja. Az Ersténél szintén többségben vannak az alacsonyabb kamatot választók, kétharmad az arányuk. Az OTP nem adott meg konkrét arányokat, csak azt közölte, hogy a kizárólag megtakarítást keresők a magasabb kamatú, míg a későbbi hitelfelvétellel is számolók az alacsonyabb kamatú megtakarítást választják. Az alacsonyabb kamatú lakáskassza sem rossz befektetés, az állami támogatásnak köszönhetően még a tízéves futamidők évesített hozama is meghaladja most a 4,5 százalékot.

Olcsó hitelt is kínálnak a pénztárak

Az alacsonyabb kamatú lakástakarékok betéti kamata 0,5-1 százalékos, a megtakarítás mellé a futamidő végén igen alacsony kamatú forinthitelt is kínálnak a pénztárak. Az ilyen kölcsönök THM-je jellemzően bőven 6 százalék alatt van, vagyis valamivel olcsóbbak az államilag támogatott forinthiteleknél is. A pénztárak úgy látják, a támogatott forinthitel nem jelent konkurenciát a lakástakaréknak. A Fundamenta például úgy nyilatkozott, az idén kihelyezett lakáshitelekből a piaci részesedésük meghaladta a 30 százalékot, vagyis az új hiteltípusok nem szívtak el jelentős keresletet tőlük.


Vissza