Meddig emelkednek még a lakásárak? - Tíz szakértőt kérdeztünk meg

Budapesti és vidéki lakásárak


A megkérdezett szakértők az árváltozással kapcsolatban a fővárosi új építésű lakások esetében látják legkisebb esélyét a lassulásnak. Tízből hatan mondják azt, hogy a következő félév során legalább 5 százalékkal mennek még feljebb az árak, ami éves szinten továbbra is kétszámjegyű, 10 százalék feletti drágulást jelent. A használt panel- és tégla lakásoknál viszont a fővárosban már csak 30 és 10 százalék gondolja ugyanezt, míg a megyeszékhelyeken mind az új, mind a használt lakásoknál mindössze a megkérdezettek 20 százaléka számít hasonló mértékű áremelkedésre. 

Meddig emelkednek még a lakásárak? - Tíz szakértőt kérdeztünk meg

Élénkülő kereslet?


Bár a tranzakciók száma a válság mélypontja óta folyamatosan emelkedik, most a megkérdezettek fele arra számít, hogy sem Budapesten, sem vidéken nem lesz érdemi forgalombővülés, vagyis idén is 160-170 ezer között lehet az évente eladott lakásszám. Ennek ellenére a CSOK változásai miatt egyes szegmensekben emelkedhet az adásvételek száma. 

"A következő 6 hónap második felében inkább a nagyobb (legalább 60 négyzetméteres) alapterületű ingatlanok iránt élénkülhet a kereslet, elsősorban a többgyermekes családok kedvezményeinek kibővítése miatt. Az árnövekedés azonban vélhetőleg mérsékeltebb lesz majd, mint a keresletnövekedés üteme, hiszen a CSOK bővítése túlnyomórészt államilag támogatott, de végső soron visszafizetendő hitelek formájában jelenik meg. A többgyermekes családok kereslete pedig leginkább azokra a nagyobb alapterületű használt ingatlanokra koncentrálódhat, amelyeknek az értékesítése eddig is nehezebb volt." - mondta el Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

"Az idei első negyedév izgalmasan indult a lakáspiacon. A januári hosszabb év eleji álom után a kereslet februárban és márciusban vett igazi lendületet és formálódott egyre több tranzakcióvá. Ez februárban keresletben és adásvételben is az elmúlt évek legmagasabb számában csúcsosodott. A családvédelmi intézkedések már az életbe lépésük előtt jelentősen formálták az eladói és vevői gondolkodást, ennek igazi hatását azonban a következő két- három negyedévben várjuk igazán. Az ingatlanpiac mellett jelentős növekedés várható a hitelezésben is, amely az emelkedő lakásárak miatt is szükségszerű folyamat lesz az idén." - mondta el Benedikt Károly, a Duna House szakértője.

A falusi CSOK bevezetésével várhatóan a községekben is emelkedni fog a családi házak ára, de a szakértők szerint éves szinten nézve ez nem fogja meghaladni a tíz százalékot, ami azt is előrevetíti, hogy a támogatás ellenére várhatóan nem fognak az emberek tömegesen 5000 fő alatti községekbe költözni.

 

 

Befektetők, hitelfelvétel, külföldi vásárlók


A befektetési célú vásárlók arányában a megkérdezettek közel harmada vár csökkenést, a külföldi vásárlók arányában pedig stagnálásra vagy minimális növekedésre számít a többség. A hitelfelvételi arányokban viszont szinte minden szakértő további emelkedést vár, amit az egyre magasabb lakásárak is alátámasztanak. 

Meddig emelkednek még a lakásárak? - Tíz szakértőt kérdeztünk meg

 

A felmérésben az alábbi szakértők vettek részt:


Balla Ákos - Balla Ingatlan 
Balogh László - Ingatlan.com 
Benedikt Károly - Duna House 
Kricsfalussy Tamás - Metrodom 
Pálfi Péter - MRICS 
Sápi Zoltán - Eltinga 
Soóki-Tóth Gábor - Otthon Centrum 
Tancsics Tünde - Budapesti Lakáspiaci Riport 
Valkó Dávid - OTP Ingatlanpont 
és a Portfolio Ingatlan csapata

   


Vissza