Már jövőre elkezdhet ereszteni a magyar ingatlanlufi!

Az első látványos bedőléseknek már jövőre szemtanúi lehetünk az ingatlanpiacon az ágazati szereplők szerint, akik 2020-ra vagy az után sorozatos alvállalkozói csődöket és a lakásépítések jelentős visszaesését jósolják.

Még pörög az ingatlanpiac, de érződnek és éleződnek a feszültségek is – olvasható az e heti HVG-ben. Már csaknem 5 ezer olyan lakásról tudni, amelynek építését halogatják, és mintegy 2500 tervezett ingatlannál az építési engedély megszerzéséig sem jutottak el. A Budapesti lakáspiaci riport adatbázisában szereplő 14 500 meghirdetett lakás több mint felében pedig módosítani kellett a határidőt.

A késés legfőbb oka, hogy a kivitelezői kapacitás nem képes lépést tartani a felettébb élénk kereslettel. Eközben az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének összesítése szerint az elmúlt években a külföldi munkavállalás miatt 80 ezer szakembert vesztett az ágazat, az utánpótlás pedig késik.

2020 januárjától ismét 27 százalékos általános forgalmi adót kell fizetni az új lakások vásárlása után a jelenlegi 5 százalék helyett. Egy átlagos fővárosi otthon esetén ez tízmillió forinttal is megdobhatja az árat.

   


Vissza