Kinek éri meg Budapesten irodát bérelni? - itt a válasz

Magyarország központi fekvésének, jól képzett, nyelveket beszélő munkaerejének és fejlett infrastruktúrájának köszönhetően több mint harminc SSC bérel irodát a magyar fővárosban, összesen közel 200 ezer négyzetméteren. A CA Immo portfoliójában lévő irodaházakban jelenleg 30 ezer négyzetmétert foglalnak el az ilyen jellegű bérlők; a folyamatban lévő tárgyalások miatt a társaság szerint ez a szám a közeljövőben tovább nőhet.

A legújabb tendencia szerint az olyan nagyon olcsó, fejlődő országokból, mint például India, elkezdik visszahelyezni a SSC-ket Kelet- Közép Európába, vagy akár az anyaország területére. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Magyarországnak vitathatatlan előnye van ezen országokkal szemben, jól képzett, nyelveket beszélő munkaereje és fejlett infrastruktúrájának köszönhetően - emelte ki Gulyás Ede, a CA Immo magyarországi ügyvezetője.

Annak ellenére, hogy Budapesten immáron fejlett az SSC piac és az elmúlt évekhez képest valamivel emelkedtek a munkaerőköltségek, azaz csökkent az ország árelőnye másokhoz képest, mégis vonzó célpontja lehet a szolgáltató központoknak. Jelenleg 43 SSC szervezet működik az országban, melyből 31 bérel irodát Budapesten, ezzel nagyjából 200 ezer négyzetméter bériroda területet foglalnak el a teljes fővárosi 2,5 milliós állományból - tette hozzá Horváth Franciska, a DTZ irodaügynökségi vezetője.

Az elsők között az EDS Hewlett Packard, IBM, British Telecom, Tata, GE és Diageo választotta Magyarországot, és máig itt található üzleti szolgáltató központjuk. Habár a legtöbb SSC a fővárosban telepedett le, néhány vállalat vidékre helyezte központját, többek között az IBM és a Sapa Székesfehérvárra, a Budapest Bank Békéscsabára, a British Telecom és a Vodafone pedig fővárosi központjaik mellett Debrecenben, illetve Miskolcon bérelt ilyen célból irodát. Mivel a gazdasági válság erre a szektorra is hatással volt, sok esetben a gazdaságilag stabilabb szomszédos országok mellett döntöttek az SSC-k Magyarországgal szemben, de ennek ellenére sikerült néhány nagyobb céget ide vonzani, ilyen például a British Petroleum és a Grundfos.

Milyen elvárásai vannak egy SSC cégnek?

Az SSC központok a belvároson kívüli, jó infrastruktúrával rendelkező, kedvezőbb bérleti díjú, modern irodaházakat preferálják. Fontos a nagy egybefüggő irodaterület a hatékony irodakialakításhoz. Igénylik az olcsó parkolást, a kiváló tömegközlekedést, a széles körű házon belüli szolgáltatásokat, a magas szintű műszaki felszereltséget, különös tekintettel az épületgépészeti rendszerekre (friss levegő ellátás és hűtés/fűtés) melyek rugalmasan alkalmazkodnak az átlagon felüli munkahely-sűrűségből adódó nagyobb kapacitás igényhez.



Vissza