Ki törődik az ingatlanok energiahatékonyságával? 2013.09.29.

Az energitakarékos ingatlanok iránti érdeklődést sokak a fiatalabb generációhöz kötik, akik talán jobban tájékozódnak, esetleg tudatosabb fogyasztók - állítja a  DH. Mások úgy gondolhatják, hogy biztos a tehetősebbek, akik az újabb építésű, vagyis jobb műszaki állapotú ingatlanokat vásárolnak. Az elemzéséből kiderül, hogy egyáltalán nincs így.

A DH ügyfelei közül a korcsoporti bontást megfigyelve a 60 fölöttiek teljesítettek a legjobban, minden negyedik általuk megvásárolt ingatlan "C- követelménynek megfelelő" vagy annál jobb besorolást kapott. A létszámban háromszor ekkora csoport a 20-30 közöttiek 23 százaléka veszi ezeket, a legkevesebbet pedig 16 százalékkal a negyvenesek vásárolják. A "G - átlagos megközelítő" vagy ennél rosszabb, vagyis a "H2 és "I" besorolásút a legtöbben (24 százalék) szintén a 40-esek veszik és a legkevesebben a 60 fölöttiek (14 százalék).

A státusz szerinti bontás a magasabb besorolásban viszonylag homogén képet mutat. A legtöbb jó (A,B,C) besorolású ingatlant a magukat középvezetőnek vallók 31 százaléka vásárolta, legkisebb arányban (24) pedig épp a felsővezetők törekedtek a jó besorolású ingatlanok megszerzésére. Az energiapazarló (G,H,I) ingatlanoknál is érdekes a végeredmény, ugyanis a vállalkozók által vásárolt ingatlanok minden negyedik darabja ilyen állapotú, míg a nyugdíjasok vásárlásaiban csak 13 százalék jut ennek a kategóriának. A felsővezetők  19 százaléka vett  energiapazarló ingatlanokat.


Vissza