Jó hír lakástulajdonosoknak, rossz a vevőknek. 2012.05.09.

Ingatlantípustól és elhelyezkedéstől függően 7-16 százalékkal lehet kisebb a vevő által fizetett ár annál, mint amennyiért a tulajdonos eredetileg el szerette volna adni lakását, házát. A Duna House (DH) elemzése szerint ugyanakkor az év elejéhez képest csökkent a megbízásban szereplő első és a tényleges értékesítéskor érvényes irányár közötti különbség. A legkisebb irányár-differencia a paneleknél mutatkozik (2-3 százalék), míg a legnagyobb a házaknál (6-7 százalék), amire még 4-10 százalék alku jön. Az, hogy az irányár-változás mérséklődött, annak a következménye, hogy erősödött a kereslet - kommentálta az adatokat a Napi Gazdaság Online kérdésére Rutai Gábor, a Duna House elemzési és pr-vezetője. Hozzátette: a társaság negyedéves jelentéséből is kiderült, hogy majdnem minden terület- és lakásszegmensben felfelé mozdultak az árak, a végtörlesztés miatti forgalomélénküléssel párhuzamosan. Amint arra korábbi cikkünkben is rámutattunk, a KSH jelentése szintén cáfolta azokat a véleményeket, amelyek szerint a végtörlesztés számottevő árcsökkenést hozott volna.

Forrás: Duna House

Visszatérve a DH jelentéséhez, az áprilisi becslés alapján a múlt hónapban országosan 7,3 ezer lakóingatlan-adásvétel jöhetett létre Magyarországon. Bár csökkenő tendencia figyelhető meg, de az áprilisi forgalom még így is 5 százalékkal magasabb, mint a végtörlesztés előtti átlag és 13 százalékkal jobb, mint egy évvel korábban. Az idei első négy hónap közel 40 százalékkal teljesített jobban a tavalyi első harmadnál, igaz ott a moratórium fékezte, idén a végtörlesztés pörgette a piacot.

Kissé átrendeződött a népszerűségi térkép egyetlen hónap alatt. A márciusban még vezető 13. kerület most csak a harmadik legnépszerűbb célpontnak bizonyult, ugyanis a 11. kerület ugrott előre és a 2. kerület végzett másodiknak. Ez utóbbi a 12. kerülettel együtt szívesen megjelölt célpont, hiszen a vevők bíznak abban, hogy talán az ingatlankeresés alatt "beesik" egy kihagyhatatlan ajánlat.

A fővárosban visszaerősödött valamelyes a befektetői célú vásárlók aránya. Márciusban 31 százalékot, áprilisban már csak 20 százalékot tettek ki az összes vevő közül, áprilisban azonban ismét magasabb, 24 százalék súlyt képviseltek.

Forrás: Duna House

Az elmúlt hónapokban erősödött a fővárosban a nagyobb lakásba költözés okán eladók aránya: 32-33 százalékot követően áprilisban 40 százalék volt az arányuk az összes eladó között. Átlagban 12 millió körül adnak el ingatlant, a vásárlói oldalon pedig 17 millió fölött vesznek. Vidéken nincs jelentős eltérés az előző hónapok összetételéhez képest. Az eladás okaként ismét az örökölt ingatlanok értékesítése végzett 32 százalékkal. Ezeket a többnyire 50-60 négyzetméteres ingatlanokat átlagosan 6-7 millió forint körüli áron tudják az örökösök értékesíteni. Kimagasló volt e hónapban a felső vezetői státuszúak által vásárolt ingatlanok átlaga, közel 30 millió forinttal.

Érdekli az ingatlanpiac? Trendek, lehetőségek, paradigmaváltás, ahogy a szakma látja. Neves előadók, kapcsolatépítés, tapasztalatcsere és sok érdekes előadás. Lehetőségek és kihívások 2012-től az ingatlanpiacon – ingatlankonferencia a Napi Gazdaság szervezésében 2012. május 31-én.


Vissza