Jó hír jött: többéves esés érhet véget! 2014.11.26.

Ha ez a trend a következő két negyedévben is folytatódik, akkor a 2014-es év egésze reál értelemben stagnálást hoz - azaz országos szinten is véget érhetne az évek óta tartó lejtmenet. Az aktuálisan feldolgozott negyedév növekménye meghaladta a 2 százalékot is, ekkora növekedésre pedig a válságot követően nem akadt még példa.

Minden a lassú fordulat irányába mutat

Az aktuális negyedéves Index mellett a lakáspiac más mutatói is valószínűsítik a fordulatot. A legfrissebb, 2014. harmadik negyedévéről szóló új lakás építésre és építési engedélyre vonatkozó KSH-statisztikák is megerősítik ezt. Mind az építések, mind az engedélyek száma 30 százalék körüli növekedést mutat 2013-hoz viszonyítva. Igaz, ez a szint továbbra is alacsonyabb, mint a lakáspiac válság előtti 15 évében volt.

Kattintson a nagyításhoz!

A fejlesztői aktivitáson kívül a lakáshitelek piaca is tartós erősödést mutat. A lakásárak mellett a kamatok folyamatos csökkenése is hozzájárult ahhoz, hogy a hitelfelvételi kedv újra erősödjön.

Újszerű index
Az FHB Lakásárindex negyedéves gyakorisággal készül. A hazai ingatlanpiaci gyakorlatban ezt megelőzően nem volt elérhető ilyen jellegű adat, a mutató mind időintervallumában, mind adatminőségében, mind módszertani megalapozottságában kiemelkedik a magyar lakáspiaci adatok közül. Az első, 2009-es publikálás óta a Magyar Nemzeti Bank, az RICS nemzetközi szervezete (The Royal Institution of Chartered Surveyors), az IMF, a European Mortgage Federation és az Európai Bizottság is kiemelt lakáspiaci mutatóként hivatkozott az FHB Lakásárindexre.

Jelenleg elérhető jelzáloghitel a piacon 6 százalék alatti thm-mel is. Az FHB Bank lakáshitel választékában a kamatok szélső értékei: 3,44-7,28 százalék, a thm-ek esetében pedig: 5,16-8,94 százalék. Az év második felére havi 20 milliárd forintos szintre emelkedett a hitelkihelyezés. A kedvező folyamatok az adásvételek számában is jelentkeznek. A KSH és a közvetítői hálózatok információi szerint a forgalom 10-15 százalékos emelkedésére lehet számítani idén.

Szegmentálódik a lakáspiac

A fordulat nem egyszerre, és nem azonos ütemben fog lejátszódni a mindenhol. Ezért figyelni kell a részpiacok alakulását.

A főváros gyűrűinek áralakulása
Kattintson a nagyításhoz!
Forrás: FHB-becslés

Budapestet és agglomerációját 6 részre osztva látható, hogy a 2014-ben mérhető fordulat legpozitívabban a Belvárost érinti. A forgalomba kerülő belvárosi ingatlanok fajlagos átlagára meghaladta a budai ingatlanok árát. Ez a két terület kiemelkedik a fővárosi agglomerációban, Középső- és Külső-Pest, valamint a Belső-agglomeráció árai leszakadva, de szorosan együtt mozognak. A Külső-agglomeráció (a Budapesttől közúton 30 kilométernél távolabbi települések) mutatták a legnagyobb áresést.

A kétezres évektől kezdve, a válság előtti időszakban a legnagyobb arányú áremelkedést Észak-Magyarországon lehettet tapasztalni. Az FHB Lakásárindex itteni értéke a 280-at is meghaladta, azaz majdnem háromszor drágábban keltek el a régióban a lakások a 2008 év végi csúcs idején, mint 2000-ben.

A legtöbb régióban 2008 végén vagy 2009 elején érték el a csúcsot az árak, kivételt Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl, az egy főre jutó GDP alapján a legfejlettebbnek számító régiókban az árak már egy évvel korábban csökkentek. Az időszak egészét tekintve a legstabilabb a nyugat-dunántúli alpiac volt.

Az elmúlt negyedévekben biztató jelek látszódtak több régióban is. Különösen a Nyugat-Dunántúlon látható tartós árnövekedés, az FHB index értéke már majdnem eléri a válság előtti csúcspontot. Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország is megkezdte a "visszakapaszkodást" az utóbbi pár negyedév adatai alapján, de az áraik még messze vannak a korábbi csúcstól. Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön viszont tovább csökkentek az árak.

Régiós áralakulások a válság kitörése előtt és utána
Kattintson a nagyításhoz!
Forrás: FHB-becslés


Vissza