Ingatlanközvetítői babérokra tör az OTP!

Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető ingatlanpiac elemzője elmondta, a válság kitörése, 2008 óta az árak 15, a  forgalom 40 százalékkal csökkent, de a nehezén már valószínűleg túl vagyunk, erre az évre stagnálás, 2013 -tól kifelé indulás várható.  A lakásépítés mélyponton van, ugyanakkor a jelenlegi értékesítési ütemmel másfél év alatt felszívódhat a piacon lévő új lakás készlet.

Ebben az évben a kedvező kormányzati intézkedések, az árfolyamrögziítés, a szocpol és a kamattámogatott hitel löketet adhat a piacélénkülésnek, ugyanakkor a makrokörnyezet bizonytalansági tényező. Százezres nagyságrendű az elhalasztott kereslet, ami megfelelő piaci környezetben aktivizálódhat - hangsúlyozta Valkó.

Az OTP Bank vezérigazgató helyettese, Kovács Antal kiemelte, 2013 -ban indulhat be az igazi hitelezés, de a válság előtti aranykor ekkor sem tér vissza. Idén a bank az ingatlanfinanszírozásban betöltött vezető piaci pozíciójának (30 százalékos piaci részesedés) megtartására törekszik

Mint kifejtette, egy felmérés szerint a lakosság 47 százaléka semmilyen megtakarítási formával nem rendelkezik, s a potenciális vevők több mint 70 százaléka csakis hitelfelvétellel tudja elképzelni az otthonteremtést, ami azt mutatja, hogy a lakásvásárlásban továbbra is főszereplő a hitel. Számításaik szerint egyébként ebben az évben a szocpolt 4 ezer család, a kamattámogatott hitelt 3-5 ezer család fogja igénybe venni.

Úgy vélte, ha a megfelelő  finanszírozási formákat kiegészítik némi állami támogatással, akkor visszaállhat a normális élethelyzetet lekövető ingatlantranzakciók száma, az évi 150-160 ezer adásvétel.

Az OTP mintegy egy éve foglalkozik a közvetítői piacra lépés előkészítésével, az ingatlanpont modelljének kidolgozásával - mondta Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont vezérigazgatója. Az Ingatlanpont 1350 darabos portfólióval indul,  március 19-től 20 Ingatlanpontban, de erősen támaszkodnak a bank 400 fiókhálózatára is - fogalmazott Kosztolánczy.

A portfólióban a saját fejlesztésú ingatlanok mellett a nehéz helyzetbe került adósok ingatlanjai is megtalálhatóak, de a bank a teljes lakosság felé nyitott a teljes körű közvetítési szolgáltatással, amellyel egy éven belül a top három közvetítő közé kívánnak bekerülni. A portfólióból választó vevők a bank hiteleiből akár háromszor 25 bázispontos kedvezményt is kaphatnak az általános hitelkondíciókhoz képest.


Vissza