Így választanak a lakásvásárlók. 2012.11.20.

A lakókörnyezet és az elhelyezkedés bír a legnagyobb befolyással az ingatlanvásárlási döntésekre - derül ki az OTP Ingatlanpont frissen elvégzett felméréséből. A külső és a belső tényezőcsoportok egymáshoz viszonyított súlya nagyjából kettő az egyhez. Egyedül a lakókörnyezet 40 százalékos árkülönbséget is képes generálni az egyébként hasonló paraméterű ingatlanok között. Jelentősen befolyásolja a keresletet és az árakat, hogy az ingatlan a település melyik részén fekszik. Fontos az infrastruktúra, a közlekedés, valamint a várható fejlesztések - mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. E tényezők pozitív hatása az ingatlanok forgási sebességében is lemérhető. Egy rendezett, frekventált környéken akár hónapokkal gyorsabban lehet eladni az ingatlanokat.

Az OTP Ingatlanpont vezetője szerint fontos tényező a térség "gazdasági" környezete is: egy jelentős munkahelyteremtő beruházás az egész város ingatlanpiacát nagyban képes befolyásolni. Például Kecskeméten, a Mercedes és beszállítói fejlesztései révén a megnőtt albérleti kereslet miatt az albérleti árak jelentősen megemelkedtek, nagyon kevés a kiadó ingatlan, és azok is csak igen magas áron érhetők el.

A felmérés szerint léteznek ugyanakkor olyan tényezők is, amelyek bizonyos vásárlók számára vonzóak, míg mások számára inkább negatívumként jelentkezhetnek. Ilyen például a tömegközlekedés közelsége, ami az egyik oldalról nézve nagy előnyt jelenthet a megközelíthetőség szempontjából, azonban az ezzel járó nagyobb zajterhelés sokaknak kizáró ok lehet az ingatlanvásárlásnál.

A belső jellemzőknél döntő a méret és a műszaki tartalom. Érezhetően megnőtt a kereslet a gazdaságosan fenntartható, jó elosztású ingatlanok iránt, a túlméretezett, gazdaságtalan házakkal, lakásokkal szemben. A családi házak piacán a vevők előnyben részesítik a szigetelt és korszerűsített ingatlanokat, s egyes vidéki városokban ma már csak a »panelprogramos« lakótelepi lakások iránt van kereslet - mondja az ügyvezető igazgató. A vevők egy jelentős része ugyanakkor szigorúan csak az árat, illetve az ingatlan alapterületét nézi, azaz a négyzetméterár alapján hozza meg döntését - teszi hozzá.


Vissza