Így szűkül az élettér - Egyre kisebb lakásokban élünk. 2014.08.04.

A régió szerepe a lakásépítésben továbbra is meghatározó, mivel - az előző évihez hasonlóan - minden második új lakás Közép-Magyarországon létesült. Az év első felében kiadott építési engedélyek száma - a tavalyi év azonos időszakához képest - a régióban 28,3 százalékkal emelkedett, míg az ország egészében a bővülés ennél kisebb (17,9 százalék) mértékű volt.

Budapesten 2014 első félévében 1024 új lakásra adtak használatbavételi engedélyt az építésügyi szakhatóságok, 16,1 százalékkal többre, mint tavaly ilyenkor. A vállalkozások építették a lakások 71,6 százalékát, míg egy éve még a 67,7 százalékát. A természetes személyek részesedése az építésből 8,2 százalékponttal 22,9 százalékra mérséklődött.

Az új lakások 72,9 százalékát szánták értékesítésre, ami a tavalyi első félévihez viszonyítva némi emelkedést mutat. A kis súlyarányt képviselő bérlakás építések száma emelkedett, a tavalyi első félévi 13 lakáshoz képest az idei év első hat hónapjában erre a célra 67 új lakást szántak. Némileg mérséklődött a családi házas építkezések hányada, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületek lakásai szinte változatlanul 76,9 százalékot képviselnek.

Forrás: KSH

A fővárosban az év első felében átlagosan 70 négyzetméteres lakásokkal bővült az állomány, ez 7 négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A lakásméret a 60 négyzetméter alatti lakások irányába mozdult el, az év első felében az új lakások több mint hattizede, míg tavaly ilyenkor minden második tartozott ide. Ezzel párhuzamosan csökkent a 100 négyzetméteresnél nagyobb és a 60-79,9 négyzetméteres lakások aránya.

Az év első hat hónapjában közel minden negyedik lakás kétszobás volt, míg egy éve ilyenkor több mint négytizedük tartozott ebbe a kategóriába. Az egy és a három szobás lakások hányada nőtt, míg a négy és több szobával épülteké kissé mérséklődött.

Az építésügyi szakhatóságok 2014 első felében 686 új lakás építését engedélyezték, 119-cel többét, mint egy évvel korábban. Pest megyében az év első hat hónapjában 636 lakás épült, 42,6 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Az átadott lakások háromnegyedét természetes személyek, közel egynegyedét pedig vállalkozások megbízásából építették. Előbbiek hányada 16,9 százalékponttal nőtt, utóbbiaké szinte alig változott, ugyanakkor a tavalyi állami szerepvállalás megszűnése miatt jelentősen visszaesett az egyéb építtetők aránya.

Forrás: KSH

Saját használatra a lakások héttizedét szánták, míg egy éve ilyenkor 56,7 százalékot képviseltek, értékesítési célból az új lakások közel háromtizede létesült, ami 4,0 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit. A bérlakásépítések súlya 17,9 százalékról 0,3 százalékra zsugorodott. Az építési formák közül továbbra is a családi házas építkezések szerepe a meghatározó, 83,1 százalék. A kétszobás lakások aránya csökkent, míg a négy és több szobával épülteké közel azonos mértékben (11,1 százalékponttal) nőtt. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 119 négyzetméter volt, ami közel 10 négyzetméterrel kisebb, mint a tavalyi első félévben. A megyei építésügyi szakhatóságok 2014 első hat hónapjában 821 új lakás építését engedélyezték, 213-mal többét, mint egy éve ilyenkor.



Vissza