Így értéktelenedik el a lakása. 2013.10.21.

A már megszokott lakáspiaci kép bontakozik ki előttünk; stagnáló adásvételi számok, csökkenő árak, javuló vevői pozíciók, hosszabbodó értékesítési idők - összegez Déry Attila, az OC vezető elemzője. Azt azonban pozitívumként értékeli, hogy 2009 óta stabilan 90 ezer körüli az adásvételek száma. Úgy véli, érdemes lehet kihasználni a 20 százalékos árcsökkenést, miután az állami kamattámogatások valóban jó kondíciókat biztosítanak a lakásvásárláshoz, és a bérleti díjak minimális emelkedése miatt a bérbeadási célú vásárlás versenyképes hozamokkal kecsegtet. (Konkrét árakat a CEMP Otthontérképén láthat.) 

A lakásépítések mélyrepülését nem csak a profitalapú ingatlanfejlesztések leállása okozza, hanem a háztartások építési kedvét is jelentősen visszafogja a kedvezőtlen gazdasági és finanszírozási környezet - hívja fel a figyelmet Kühne Kata ügyvezető igazgató. Amíg 2008-ban országos szinten 9 százalék körüli, Budapesten pedig 15 százalék körüli volt az újépítésű lakások részaránya az összes eladáson belül, addigra ez 2012-ben 3, illetve 4,5 százalékra esett vissza.

Így nőtt az értékesítési idő

Az értékesítési idők 2013 első kilenc hónapjában tovább nőttek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés minden típusnál megfigyelhető, a panellakásoknál 3, a téglalakásoknál 4,5, míg a téglaépítésű házak eladásánál 7 hónapot kell ez eladónak az értékesítésre átlagosan szánnia.

A teljes árengedmény mértéke 70 bázisponttal volt magasabb 2013 első kilenc hónapjában, az előző év azonos időszakához képest, így átlagosan 13,7 százalékot tett ki.

Bérlakás piac: visszafogottan növekvő bérleti díjak

A bérleti díjak az idei év első kilenc hónapjában is magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában, így már három éve visszafogottan nőnek. Bár a növekedés stabil, a díjak még nem érték el a 2009-es szintet sem, a válság előtti szinttől pedig további 10-15 százaléknyira vannak elmaradva. A növekvő bérleti díjak a befektetési célú ingatlanvásárlást is vonzóbbá tehetik. A jelenleg bérbeadási céllal vásárolt ingatlanok esetében egy 10 éves befektetési időszakon továbbra is 8 és 9 százalék közötti hozamokat lehet elérni.


Vissza