Hullanak az ingyenmilliók a használt lakásokra: itt a teljes lista (korr.)

Érintett települések:

A falusi csok az 5000 fő alatti településeket érinti, azokat, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag (ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség.) - mondta el Gulyás Gergely, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Magyarország 3155 településéből a tavalyi évben 2874 település népessége nem érte el az 5000 főt, ezek közül azonban több mint 1000 olyan település volt, amelynek növekedett, vagy az országos átlagnál alacsonyabb mértékben csökkent a népessége, vagyis amelyre nem érvényes a bevezetésre kerülő 5 százalékos intézkedés. Számításaink szerint tehát összesen 1799 település marad, amelyre igénybe lehet venni az új, falusi csok-ot.

A változás lényege: azokat a CSOK-összegeket (vissza nem térítendő támogatásokat), amelyeket eddig csak új lakásra lehetett igénybe venni, ezentúl az érintett kistelepüléseken használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is fel lehet majd használni. 1 gyermek után változatlanul 600 ezer forint lesz a használt lakások CSOK-jának az összege, 2 gyermek után viszont 1,43 millióról 2,6 millióra, 3 gyermek után pedig 2,2 millióról 10 millióra növekszik. Akik legalább 4 gyermeket nevelnek, az eddigi 2,75 millió helyett szintén 10 millióra lesznek jogosultak az érintett kistelepüléseken.

 

Lakáspiaci hatások


Az 5000 főnél alacsonyabb népességű települések közül a budapesti agglomerációban, vagy a megyeszékhelyek közelében lévő községek demográfiai szempontból eddig is kedvező helyzetben voltak, ugyanis a városoknál alacsonyabb ingatlanárak miatt sokan döntöttek úgy, hogy ott vásárolják meg vagy építik fel otthonukat. 

Feltehetően ez is szerepet játszott abban, hogy a mostani támogatás igénybevételének egyik fő kritériuma, hogy az adott település népességszáma az elmúlt 15 év (2003. január 1. óta) során legalább 5 százalékkal csökkenjen. Ezzel egyébként a Pest megyében található 5000 fő alatti települések legnagyobb része ki is esik, mindössze 21 település marad, ahol igénybe lehet venni a támogatást.

A többi megyében természetesen már bővül a támogatásra alkalmas települések köre, azonban ott is inkább azok a községek kerülnek be a támogatásra alkalmas települések közé, amelyek távolabb vannak a megyeszékhelyektől és közlekedési szempontból is kedvezőtlenebb helyzetben vannak.

 

Pest megye példái


Bár a budapesti agglomeráció nem feltétlenül csak Pest megyét jelenti, különösen Székesfehérvár irányába nyúlik túl a megyehatáron, az egyszerűség kedvéért egyelőre Pest megyére néztük meg, hogy a kritériumok alapján mely településeken lehet igénybe venni a támogatást. 

Hullanak az ingyenmilliók a használt lakásokra: itt a teljes lista (korr.)

Adatok forrása: KEKKH, Portfolio számítás


Érdekesség, hogy ezek a települések Pest megye Budapesttől legtávolabbi pontjain helyezkednek el, tehát kicsi az esély arra, hogy valaki innen ingázzon napi szinten Budapestre és ahogy írtuk, feltehetően a megyeszékhelyektől való távolságok esetében is hasonló eredményre jutnánk.

   


Vissza