Hol juthat legolcsóbban lakáshoz? - Mutatjuk az árakat. 2013.07.09.

Az idei első félévben eddig 40 502 ingatlan adás-vétel bonyolódott szemben a tavalyi második félévi 40 974 tranzakcióval, ami a Duna House szerint növekedési trendre utal. Az összevont Országos Lakásár Index már a harmadik negyedév óta 81 százalékponton stagnál, ami a 2008 első negyedévétől skálázott adatsor legalacsonyabb értéke. E szerint nominális értéken majdnem 20 százalékkal értékelődött le a hazai lakásállomány. A fogyasztói árindexszel korrigált adat 64 ponton áll, így a valós értékvesztés 36 százalékos - olvasható a Duna House ingatlanpiaci barométer legfrissebb felméréséből.

 

Országos Lakásár Index Forrás: Duna House
A nagyobb képért kattintson!


Országos mérésben a panellakások árindexe felfelé, a téglaépítésű lakásoké viszont lefelé mozdult. A panelek ára harmadik negyedéve csendes emelkedésben van 1-1 százalékpontos növekedéssel, a téglalakásoké viszont az előző két negyedéves 85 pontról 83-ra esett. A főváros árait a stagnálás jellemzi, a panellakások ára változatlan maradt az előző negyedévhez képest (79 pont), de a tégla lakások ára is csupán 1 pontot esett 89-re.

Alig vettek új építésű ingatlant

Érdekesen alakult az idei első félév téglalakás vásárlásainak átlaga, ugyanis Somogy megyében magasabb négyzetméter áron vásároltak, mint a fővárosban: a 279 ezres négyzetméterenkénti ár közel 20 ezerrel magasabb a fővárosi átlagnál. Siófokon és Lellén 250-300 ezer forint között vásárolták a lakásokat, de efölött is akadt vevőkedv. A budai oldalon és az V. kerületben 300 ezer forint fölötti átlagáron vették a lakásokat négyzetméterenként. A legdrágábban továbbra is a II. kerületben, itt 365 ezres átlagot lehetett mérni.

Budapest egészében a panellakásokat 169 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták 2013 első felében. Nem sokkal került kevesebbe Győr-Moson-Sopronban sem a panel, itt 157 ezres átlagot lehetett mérni a Duna House szerint. Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén (BAZ) megyék állnak a sor végén, ahol 100 ezer forint alatti négyzetméterárakon keltek el a panellakások.

Országos panel árindex Forrás: Duna House

 

Tolna, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékben vásárolták a legtöbb felújítandó ingatlant az elmúlt félévben, ami 13-15 százalékos arányt jelent. Az új építésű piac szinte teljesen befagyott, egyedül Pest megye emelkedik ki 9 százalékos tranzakciós arányával. Leginkább "jó" vagy "nagyon jó" minősítésű ingatlant vettek a Duna House felmérése szerint: Szabolcsban például ez 77 százalékos volt, de Csongrád, Somogy és Bács-Kiskunban is a tranzakciók háromnegyede volt ilyen.

Győr-Moson-Sopronban alkudtak a legkevesebbet

A Duna House júniusi adatai alapján leginkább a házak eladóinak kellett a legrugalmasabbnak mutatkozniuk: Budapesten és vidéken 6 százalékkal, Pest megyében 9 százalékkal kellett levinniük az árakat, hogy vevőjelöltekkel találkozzanak, akik további 9-11 százalékot tudtak alkudni az ingatlanok értékéből. A panelek esetében egységesen 3 százalékos árcsökkenéssel és 6 százalék alkuval kellett az eladóknak megbarátkozniuk. A tégla lakások árából 6 százalékot kellett engedni, miből még további 4-5 százalékot kértek a vevők. Júniusban így az összes típus átlaga a fővárosban és vidéken egyaránt 5 százalék árcsökkentés volt, amit 6 százalék alku követett Budapesten és 8 százalék vidéken.

Az első félévben Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben voltak a legmagasabbak az árcsökkentési átlagok (17 százalék). Ennél csupán 1 százalékkal volt kevesebb Pest, Fejér és Békés megyékben. Ismét Győr-Moson-Sopronban volt a legkisebb ez az átlag, itt 2 százalékos árcsökkentésre volt szükség és a vevők is megelégedtek 6 százalékos alkuval.

Budapesten az V. kerületben kellett a leginkább rugalmasnak lenniük az eladóknak, itt átlagosan 8 százalék árcsökkentésre volt szükség, majd a vevők további 7 százalékot alkudtak. A lista végén a IV., XIII., és XIV. kerületek álltak, amelyek erős forgalmat bonyolítanak általában, így könnyebb is helyesen beárazni az eladóknak.

Pest megyében keresettek a nagy lakások

Az elkelt lakásokat illetően a felmérésből kiderül, hogy az idei első félévben Budapesten nem volt jelentősebb eltérés a tavalyi második félévhez képest, Budán pedig egy kicsivel kevesebben (7 százalék) vettek 60 négyzetméternél kisebb lakást, ez azonban a négyzetméter ársávokban okozott kimutatható eltérést. Pesten a lakások harmadát a 150-200 ezer forint közötti négyzetméteres ársávban adták el, a tranzakciók közel fele pedig az 5-10 millió forint közötti lakások voltak.

Közép-Magyarországon kívül, vidéken szintén nincs eltérés a paraméterekben: a legtöbb lakás 100-150 ezer forint/négyzetméter áron cserélt gazdát, a lakások felét 5-10 millió forint között vásárolták. Pest megyében minden tízedik vevő 160 négyzetméter felett vett ingatlant, vagyis itt a legkeresettebb a nagy méretű lakás.


Vissza