Hogyan adjuk el a lehető legjobb áron a lakásunkat? Tanácsok eladóknak. 2012.05.21.

A 2008-ban beköszöntött gazdasági válság miatt előtérbe kerülnek azok a kifinomult eladási technikák, amelyek a nyomott piacon elősegíthetik az eladókat, hogy kihozzák az ingatlanukból a maximumot, már ami az árat illeti.

Először a hirdetéssel találkozunk

A reménybeli vevőjelölt először az esetek túlnyomó többségében az interneten találkozik az adott ingatlannal. A Balla Ingatlaniroda mérései szerint az érdeklődők 70-80 %-a ma már az internetes hirdetőoldalak segítségével keres ingatlant, ez egyértelműen az első kapcsolat az ügyféllel. A hirdetéssel, mint a „csonka kommunikációval” kapcsolatban az eladónak vagy az ingatlanközvetítőnek szűkös az eszköztára, hogy érdekesebbé tegye a terméket, nem lehet érvelni és meggyőzni, a hirdetés vagy teljes, tetszetős, informatív és figyelemfelkeltő, vagy az érdeklődő kattint tovább az oldalon.

Jó fényképek kellenek

Mivel az első benyomás a legfontosabb tényezők egyike, ezért kifejezetten érdemes arra törekedni, hogy az internetes hirdetés megragadja a kereső figyelmét. Ehhez elengedhetetlen a jó minőségű, tágas és fényes tereket ábrázoló fotó, amelyen rend és tisztaság látható. Ma már az alaprajz megléte is fontos, hiszen ennek hiányában vevőket veszíthetünk el” – teszi hozzá Balla Ákos.

Hajlamosak az eladók, sőt, még a közvetítők is elkövetni azt a hibát, hogy bútorokat fotóznak le, amelyekből nem derül ki az adott ingatlan mérete, elrendezése. Nagyon fontos, hogy jó fényképeket készítsünk vagy készíttessünk, a teret láttassuk, ne a sarkokat vagy a bútorokat (kivétel pl. beépített konyhabútor), világos fotók készüljenek, ne sötétek. Vízszintesen tartsuk a gépet, ne függőlegesen, személyek, állatok ne legyenek a képeken.

Rend a lelke mindennek!

Kommunikációs tankönyvekben alaptézis, hogy az első találkozásnál a szimpátia vagy antipátia már az első 10 másodpercben kialakulhat. Nincs ez másként a lakásoknál sem. Az egyszerűség kedvéért érdemes párhuzamot vonni egy autó eladása és egy lakóingatlan értékesítése között. Egy kocsit eladás előtt általában kívül-belül tisztává varázsolnak, adott esetben kisebb-nagyobb javításokat eszközölnek, és még sokszor az illatosításról sem feledkeznek meg. Ehhez hasonlóan érdemes az érdeklődőket egy olyan kinézetű lakásban fogadni, ami tiszta, ápolt, és ki van szellőztetve. Rend van, és a személyes dolgok nincsenek szem előtt. Ez már a fényképek készítésének időpontjára is igaz – mondja Szabó Dénes.

Majd hozzáteszi, hogy a pozitívabb összkép mellett az érdeklő jobban el tudja képzelni az ingatlant leendő sajátjaként. Ide tartoznak még olyan dolgok, mint a szennyes vagy éppen száradó ruha elpakolása, vagy a mosás időzítése. Mosatlan edényeket se hagyjunk elől, általában egy rendezett élettér benyomását kell(ene) kelteni. Sajnos sok esetben mi közvetítők kell szóljunk erről, mert még mindig nem evidens az ilyen dolgok betartása. A Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője szerint pedig fontos tudatosítani az eladó ügyfelekben azt is, hogy a fényképeken látható rendet kell, hogy viszontlássuk minden egyes érdeklődővel, akár ha a közvetítő 10-20 alkalommal is érkezik, ellenkező esetben a vevő átverve érezheti magát, aminek a következménye egy rossz alku lehet, vagy az érdeklődő tovább keres.

A nikotin

Érdekes szempont lehet dohányzó ingatlantulajdonosoknak, hogy milyen visszataszító tud lenni egy dohányfüst-szagú lakás azok számára, akik nem dohányoznak. Márpedig a lakosság 60-70 %-a nem dohányzik. Ez viszont azt jelenti, hogy 10 esetből legalább 6-szor rossz lapokkal indul az eladási versenyben egy olyan ingatlan, amelyikben érezhetően füstöltek. Tehát érdemes a kellemetlen szagokat elfedni, de a megelőzés a legjobb.


Vissza