Hány évig dolgozunk egy budapesti eladó lakás áráért?

Változott a piac

“Ahogy Magyarországon, úgy a többi visegrádi országban is emelkedtek a bérek, de a lakáspiacon is feljebb mentek az árak az elmúlt három évben, az ütem azonban eltérő.  Bár a járvány a külföldiek és belföldiek befektetési célú vásárlásait visszavetette, hosszabb távon Közép-Európa fővárosai újra felkerülhetnek a befektetési térképre” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A bérnövekedés és a lakásdrágulás eltérő üteme azonban átrendezte a régión belüli megfizethetőségi sorrendet.

Ha hajszállal is, de a budapesti eladó lakás került az első helyre

Az ingatlan.com elemzése szerint a budapesti eladó lakásokhoz kell a legkevesebbet dolgozni. Egy 50 négyzetméteres lakás árához 8,5 évnyi nettó átlagfizetés kell, mivel ez 35,9 millió forintba kerül.  Minimálisan van csak lemaradva Prága és Varsó. Egy prágai lakás megvásárlásához forintban számolva közel 55 millió forintnak megfelelő cseh koronára van szükség. Ez az ottani átlagbérből 8,6 év alatt jöhet össze. Varsóban szintén közel van a többiekhez, több mint 42 millió forintnyi zloty kellene egy ilyen alapterületű lakáshoz, ami 8,8 évnyi varsói átlagfizetést jelent. Kilóg a sorból a pozsonyi piac, a szlovák fővárosban átlagosan 53 millió forint értékű euró kell az 50 négyzetméterhez. Ez viszont közel 11 évnyi pozsonyi átlagbérből finanszírozható.

 

 

Bukarest hiába olcsó, mégis többet kell dolgozni

A Visegrádi Négyeken kívül Románia fővárosában is majdnem 9,5 évnyi nettó átlagfizetés kell egy 50 négyzetméteres bukaresti lakás megvásárlásához. Bár Bukarestben csak 28,5 millió forintnyi lei-be kerül egy ekkora ingatlan, a havi nettó fizetések is jóval alacsonyabbak, 252 ezer forintnak felelnek meg.

“A 2018-as helyzethez képest valamennyi fővárosban drágultak a lakások a fizetésekhez képest. Akkor még Budapesten, Varsóban és Bukarestben 7,5 évre elegendő nettó átlagfizetés is elég volt. Prágában és Pozsonyban viszont több mint 8 év kellett hozzá. Ehhez képest most szinte mindenhol minimum fél-egy évvel többet kell dolgozni érte. A fővárosok közül viszont legalább a budapesti eladó lakás árához kell a legkisebb átlagfizetés” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Megjegyzés: Az elemzésben szereplő adatok a szóban forgó országok statisztikai hivatalainak, jegybankjainak hivatalos és legfrissebb 2021 második negyedéves adatain alapulnak. 

forrás: ingatlan.com

   


Vissza