Hány évet kell dolgozni, hogy megvehessünk egy 50 négyzetméteres lakást?

Miközben több jel mutat arra, hogy a budapesti lakáspiac kicsit visszafogottabbá vált, az ország többi településén viszont egyre inkább élénkül az ingatlanpiac. Jelentős eltérések láthatóak akkor is, ha lakások árát összevetjük a helyi fizetésekkel.
 

Több mint 100 havi fizetés egy lakásért


Bár a fővárosban a legmagasabbak a nettó keresetek, a magas lakásárak miatt 113 havi - azaz közel 10 évi - jelenlegi nettó fizetés szükséges egy 50 négyzetméteres lakáshoz, a kínálati átlagárak alapján. Pest megyében 103 havi nettó keresetre van szükség, hiába olcsóbbak a Pest megyei lakóingatlanok a fővárosiaknál, a nettó havi átlagkereset több mint 70 ezer forinttal alacsonyabb, így nagyjából ugyanannyi ideig kell dolgozni egy-egy lakásért, mint Budapesten - mondta el Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A gazdaságilag fejlettebb térségek közül Győr-Moson Sopron megyében 84 havi átlagfizetésből megvásárolható egy 50 négyzetméteres lakás, azokban a térségekben pedig, ahol a legalacsonyabbak a nettó fizetések - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Nógrád - az alacsony ingatlanárak miatt akár 30-50 havi, azaz 3-4 év is elegendő lehet egy ekkora lakás megvásárlására. 

 

Hány évet kell dolgozni, hogy megvehessünk egy 50 négyzetméteres lakást?

Klikk a képre!

 

 

Jól járnak azok, akiknek egy új irodaház mellett van lakásuk


A munkaerőpiac és az ingatlan árak kapcsolatát egy másik oldalról megközelítve, az látható, hogy azok a budapesti ingatlantulajdonosok, akiknek a Váci úti irodafolyosó közelében van lakása, akár 25-30 százalékos árnövekedést is tapasztalhattak az elmúlt két évben. Az Otthontérkép elemzése alapján az Árpád híd pesti lábához közeli lakásoknál ennek duplája, 50 százalékot meghaladó volt a kínálati árak drágulása.

Az irodafolyosón most is kb. 200 ezer négyzetméternyi iroda épül és további több százezer van tervasztalon. Sok multinacionális vállalat, nagy és közepes cég választja munkahelynek ezt a területet, az irodák bérleti díjai a felsőközép-kategóriába tartoznak, a kihasználatlanság pedig rekord alacsonyan, 6-7 százalék körül van - tette hozzá Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.

Alkuval valamelyest mérséklődhetnek az árak

A hirdetésekben szereplő árak nem mindig felelnek meg a valós értékesítési árnak, területenként és a túlárazottság mértékétől függően a vásárlók néhány százalékkal csökkenthetik a kifizetett összeget, ha tudnak alkudni. Jelenleg az alku mértéke legfeljebb az 5 százalékot éri el a XIII. kerületben, de igaz, hogy a vevők egyre inkább és egyre többet próbálnak alkudni - jelezve akár 20 százalékos árcsökkentési igényt is az eladó felé - mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. 

 

   


Vissza