Fordulat a panelpiacon - itt érdemes lakást venni. 2013.01.23.

2011 év végén és a tavalyi év elején, vagyis a végtörlesztési időszak alatt sokan úgy szabadultak devizahitelüktől, hogy eladták az ingatlanjukat. A "víz alatti" adósoknak, - vagyis azoknak, akiknek a hiteltartozásuk nagyobb lett időközben, mint a lakás piaci értéke - a végtörlesztés jó alkalom volt a terhektől való szabadulásra. Ha egy panellakás havi törlesztő részlete meghaladja a 100 ezer forintot (és ez nem ritka a devizahitelesek esetében) elgondolkodtató alternatíva a már 50 ezerért elérhető bérlet.

Egy jellemzően  2012. év első felében érkező befektetői hullám sok esetben éppen ezt a csoportot segítette vásárlásaival,  majd bérbeadásaival. A DH 2012-es adatai alapján azt vette górcső alá, hogy egyes nagyobb forgalmú településeken milyen ingatlanokat vettek ki az albérlők, s egy ilyen lakásnál mekkora éves hozamra számíthat a tulajdonos. A  számítások ideális esetre készültek, nem számoltak az esetleges költségekkel és a kiadatlan hónapokkal, amikor a paneltulajdonosok járhatnak rosszabbul a magasabb rezsiköltségek miatt.

Az elemzésből kiderül, az átlagos panellakás bérbeadással elérhető éves hozama 7,6 százalék, a téglaépítésűeké 6,7  százalék. Budapesten a legjobb, 8,2-8,8 százalék közötti hozamot  - átlagosan és ideális feltételek mellett -  a harmadik, a negyedik, tizedik és tizennegyedik kerületi panellakásokkal realizálhatták a befektetők, 7,5-8 millió forint körüli invesztíció mellett.

A legrosszabb - 3,9 százalékos  - megtérüléssel a negyedik és a huszonkettedik kerületi téglalakások bérbeadói kalkulálhattak.

Vidéken szinte mindenhol 7-8,5 százalék közötti megtérülést érhettek el a lakástulajdonosok - egyedül Nyíregyházán nem érte el a 6 százalékot a hozam - s a legtöbb városban a panellakások hozama meghaladta a téglaépítésűn elérhető mértéket.


Vissza