Ezt kell adni a pályázati támogatásért. 2012.04.18.

A legtöbb pályázattípusnál szükséges a biztosíték nyújtása, de az az általános tapasztalat, hogy a pályázók nincsenek tisztában ennek mértékével és választható formájával. Természetesen ezek a konkrétumok kiírásonként eltérhetnek, de van néhány, amelyek a pályázatok túlnyomó többségénél érvényes. (Itt olvashatja kisszótárunkat, amely segítséget nyújt a pályázati kiírások értelmezéséhez.)

Mikor kell egy pályázó cégnek biztosítékot nyújtania a támogatás fejében?

Valamilyen biztosítékot mindig szükséges nyújtani, ennek legegyszerűbb, és a minden pályázat-típusnál általánosan kért formája az azonnali beszedési megbízás engedményezése a támogató szervezet számára, a pályázó cég összes bankszámlájára. Ez a biztosíték garanciát nyújt a támogatónak arra, hogy amennyiben a projektet nem a Támogatási Szerződésnek megfelelően valósítja meg a cég, illetve szabályszegést követ el (akár a kötelező fenntartási időszak alatt), az addig kifizetett támogatás visszafizetését gyorsan megoldhatja a kedvezményezett pénzintézeténél.

A fenti általános biztosítékon kívül egyéb biztosítékokat is kérhet a Támogató. A biztosítéknyújtás szükségességénél általános szabály az, hogy a 20 millió forintot meghaladó támogatási igény átlépésekor konkrét, meghatározott értékű biztosíték bevonása is kötelező (értelemszerűen azoknál a pályázatoknál, ahol nem éri el az igényelhető legmagasabb támogatás ezt a szintet, nem szükséges egyéb biztosítékot vagy garanciát nyújtani).

Milyen időtartamra szükséges a biztosítékot nyújtani?

A biztosítéknak,a projekt kötelező fenntartási idejének végéig kell rendelkezésre állnia, azaz KKV-k esetén a projekt lezárását követő harmadik év végéig. Egyes esetekben 50 milliós támogatási összeghatár alatt a fenntartási időszakra már nem kell biztosítékot nyújtani, illetve 50 milliós támogatási érték felett csak az érték 50 százalékát elérő biztosítékot elegendő adni erre az időszakra.

Milyen értékű biztosíték nyújtásával kell kalkulálni?

A biztosítéki értéknek fedeznie kell legalább a kifizetési igénylésben igényelt, továbbá a már kifizetett támogatás együttes összegét. Biztosíték legfeljebb a projektre megítélt támogatási összeget elérő biztosítéki értékig kérhető a támogató részéről.

Fentiekből tisztán látszik, hogy egy pályázónak bizonyos esetekben nem elég a projekt saját erejét biztosítani, hanem már a projekt tervezési szakaszban fel kell  készülni egy biztosítékadási kötelezettségre, amely plusz terheket róhat a kedvezményezett vállalkozásra.

Ha az Önök vállalkozása is a felelős és hozzáértő projekttervezés mellett dönt, illetve amennyiben fontosnak tartják cégük fejlődése érdekében állami támogatási formák, pályázatok igénybevételét, vagy érdeklődnek a téma iránt, esetleg konkrét projektekhez, elképzelésekhez keresnek finanszírozást kérjék a Brüsszel Center Magyar Pályázati Tanácsadó Központ ingyenes előminősítő lapját.

Almási Attila
vezető pályázati szakértő
Brüsszel Center Magyar Pályázati Tanácsadó Központ

Milyen biztosítékok nyújthatnak a cégek?
A pályázó vállalkozások az alábbi biztosíték-típusok közül választhatnak:
- bankgarancia
- ingatlan jelzálog, vagyont terhelő zálogjog,
- a támogatást igénylő szervezet vezetőjének vagy tulajdonosának kezességvállalása (csak gazdasági társaságok és nonprofit szervezetek estén)
- garanciaszervezet által vállalt kezesség.


Vissza