Ezeket a lakásokat viszik - Itt vannak a friss adatok. 2014.08.15.

Júliusban szinte teljesen azonos áron vásárolták a panellakásokat az ország két felében, hiszen keleten 128, nyugaton 129 ezer forintot adtak átlagosan egy négyzetméterért. Ugyanezt a típust Pesten 174, Budán 213 ezer forintért vásárolták.

A tégla lakásoknál már nagyobb a szórás: keleten 146, nyugaton 189 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Pesten 243 ezer, Budán 308 ezer, a belvárosban pedig 328 ezer forintot kóstált egy átlagos négyzetméter.

Átlagosan 150 napot töltöttek a piacon a megvásárolt ingatlanok, ezen belül a pesti panelek eladóinak kellett a legkevesebbet,101 napot várniuk.

Forrás: DH

Júliusban a XIII. kerület tarolt a lakáskeresők körében. A fővárosi vevők több mint 20 százaléka megjelölte ezt a lokációt, mint lehetséges célpontot. Ezt követi a XIV. kerület 17 százalékkal, illetve VI. és VII. kerületek szintén hasonló értékkel. Júliusban a legtöbbet, átlagosan 8 százalékot a Pest megyei családi házak eladóinak kellett csökkenteni az áron, hogy érkezzenek a vevők, akik átlagosan további 9 százalékot tudtak alkudni. A legtöbbet, 12 százalékot vidéken alkudtak a családi házakra. A többi lakástípus esetében az alku 5 százalék körül alakult országszerte.

Havi tranzakcióbecslés 2014-ben

Forrás: DH

Budapesten ismét a befektetőké volt a piac, az összes eladott lakás 27 százalékát szerezték meg. Érdekes azonban, hogy ugyanekkora volt a nagyobb lakásba költözők aránya is, így az általában élen álló első lakás vásárlók 22 százalékos jelenléttel csupán a harmadik legnépesebb tábor lett.

Vidéken nem "borult" a statisztika, a megszokott 31 százalékos arányt hozták az első lakás vásárlók. A befektetők vidéken 6,5, a fővárosban átlag 13,5 millió forintot fizettek ingatlanonként.

Minőségi preferencia a júliusi vásárlásoknál

Forrás: DH

A fővárosban az összes eladó 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az eladást a nagyobb lakásba költözés motiválta. Minden negyedik eladó örökölt ingatlant értékesített, kisebb lakásba pedig az eladók 18 százaléka vágyik. Vidéken az összes eladás 35 százalékában a megörökölt ingatlanoktól szabadultak.

Forrás: DH

Vidéken a megvásárolt ingatlanok 46 százaléka volt 40-60 négyzetméter közötti, 18 százaléka 60-80 négyzetméter, és 14 százaléka 20-40 négyzetméter alapterületű. A vevők 4 százaléka 160 négyzetméteresnél nagyobb ingatlanra tett szert. Egy éve ugyanekkor az arányuk negyed ekkora volt. Budán minden tizedik vevő 40 millió forintnál többet költött, a vevők fele viszont 15 millió forint alatt vásárolt. Pesten ez az arány meghaladta a 60 százalékot. A kedvelt lakásméret Budapesten a 40- 60 négyzetméter közötti volt.



Vissza