Ez vár a hazai ingatlanpiacra - mutatjuk, kik tűntek el. 2013.12.31.

Az ingatlanpiacról három típusú szereplő tűnt el véglegesen az elmúlt két év során: egyrészt a kilencvenes évek óta jelenlévő, rendszerint nagyszabású, spekulatív beruházásokba belevágó opportunista ingatlanfejlesztők, másrészt a saját cégfilozófiájuk diktálta volumeneket már teljesíteni képtelen nagy nemzetközi ingatlanfejlesztő cégek, harmadrészt pedig - néhány kivételtől eltekintve - a spekulatív alapon fejlesztő magyar társaságok - mondja az átalakulásról Baross. A  kivételek közé olyan vállalatokat sorol, amelyek képesek voltak átstrukturálni a működésüket és más ingatlanszakmai területek - üzemeltetés, finanszírozás - felé nyitni, vagy külföldön megvetni a lábukat.A válság következményeiről szólva a szakember négy alapvető, középtávú, már korában kirajzolódott és ma is érvényes trendről beszél. A nemzetgazdaság teljesítőképességébe vetett befektetői bizalom megrendülését említve kifejti, ez a hit várhatóan 2015 előtt nem is áll helyre. Az újraépüléséhez ugyanis arra lesz szükség, hogy legyenek olyan területek, amelyek valóban, mérhetően produkálnak, s a befektetők megbizonyosodhassanak arról, hogy van olyan szektor, amelyik érdemleges hozammal kecsegtet.

A válság előtti túltermelés és fejlesztési boom közepette keletkezett kapacitások kapcsán úgy véli, az üres területek felszívása is leghamarabb 2015 táján várható, a kihasználatlanság az idő tájt csökkenhet az újabb fejlesztéseket generáló szintre. Ekkorra valószínűleg a bérleti díjak süllyedése is megáll, legalábbis a piacképes ingatlanoknál - sorolja a szakember a középtávú trendeket, ugyanakkor megjegyzi, hogy lesznek tökéletesen kiürülő ingatlanok is.

Új kínálat nélkül nincs befektető

Az ingatlanbefektetési piac magára találása ennél is későbbre tehető, Baross 2017-re tolja az érdemi kereslet megjelenését, amit azzal magyaráz, hogy ehhez új fejlesztések sokaságára van szükség, azok pedig 2015 előtt várhatóan nem indulnak el. Az új projektek mellett az ország iránti bizalom helyreállása is elengedhetetlen a befektetők visszatéréséhez. Ha azonban a következő kormány is kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremt, az invesztorok hosszabb távon tűnnek el a porondról.


Az elnök szerint az a tény, hogy a magyar ingatlanpiacon 2015-ig a "fű sem nő", ugyan rossz hír a gazdaságnak, ám az ingatlanszakemberek ennek tudatában  stabil, tervezhető időszak előtt állnak, s a piacbővülés helyett a piaci részesedés növelésére koncentrálhatnak. (A meglévő portfóliókból a jól üzemeltethető ingatlanok és a plusz finanszírozást nem igénylő telkek megtartására hívja fel a figyelmet.) E területen lesz mozgás, a túlélési stratégiák megvalósítása, a pozíciók megerősítése munka és szakértelem igényes folyamat, így a minősített szakembereknek nem kell attól félni, hogy munka nélkül maradnak - hangsúlyozta Baross, hozzátéve, hogy az állami beruházások szakember igénye is jóval meghaladja majd az eddigi mértéket. 


Vissza