Érik a rezsibotrány a Havannán: lakókat tiltottak ki a liftből

Sok fejtörést okoz országszerte a lakóközösségeknek, hogy egyesek nem fizetik be a közös költséget, e problémára vezettek be egy meglepő megoldást a Havanna-lakótelep több lépcsőházában: aki nem fizet közös költséget, az nem használhatja a liftet - írja a Ripost.

Technikailag ezt úgy oldották meg, hogy minden lakó kapott egy proxinak nevezett mágneses csipogót, és ezzel tudják csak használni a felvonót. Mivel az összes csipogó egyedi azonosítóval bír, aki nem fizeti be a közös költséget, az nem tudja irányítani a liftet.

Egy lépcsőházból három hét alatt másfél millió forintot sikerült behajtanunk a liftes rendszernek köszönhetően. Az itt lakók átlagosan 10-15 százaléka tartozik a közös költséggel. A fiatalok ugyanis hajlamosabbak a tartozások felhalmozására

- nyilatkozta a lapnak egy Havanna utcai közös képviselet munkatársa.


Ilyen, a rohamosztagos mellett található proxival lehet a liftet használni a Havannán (a kép csak illusztráció)

Az újság egy közös képviseleti könyvelőt is megszólaltatott, az ő elmondása szerint jogszabályváltozásoknak köszönhetően, a korábbinál nehezebb jelzálogjogot bejegyeztetni közös költség tartozás miatt a lakásokra. A szakember elmondta, az új rendszerben mindenki maga döntheti el, hogy használja-e a lift nyújtotta kényelmi szolgáltatást.

Legális ez?

Amennyiben a közös költség megfizetésének elmaradása esetére szerepel ilyen szankció a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában, továbbá van róla lakógyűlési határozat, akkor a bírói gyakorlat el szokta fogadni a lifthasználat ilyen típusú korlátozását

- mondta megkeresésre Kaszala Andrea ügyvéd, akinek szakterületei közé tartozik az társasházi jog. Az ügyvéd azt is hozzátette, hogy a közös költség megfizetése kötelezettség, a bírói gyakorlat pedig azt szokta elvárni, hogy ennek elmaradását olyan büntetésekkel sújtsák, melyek érvényesíthetőek.

A borítókép csak illusztráció, nem a Havanna lakótelepet ábrázolja.

   


Vissza