Ennyivel több lakás kelhet el kamattámogatással. 2012.03.28.

Öt százalékkal is nőhet a lakáspiaci tranzakciók száma az állami kamattámogatás hatására, ezzel ugyanis gyakorlatilag visszatérnek a piacra a devizahiteleknél tapasztalt válság előtti vonzó kamatszintek, és még az árfolyamkockázattal sem kell számolni - állítják az OTP Bank lakáspiaci elemzői. A március elején hatályba léptetett, az OTP Banknál előkészítés alatt álló állami mankót új lakás vásárlásához, építéséhez, illetve használt lakás vásárlásához vagy korszerűsítéséhez lehet majd igénybe venni.

A kamattámogatás öt évre jár, mértéke évről-évre csökken. Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet állami kamattámogatással igénybe venni, és az ingatlan vételára, illetve építés esetén a bekerülési költsége áfával, telekár nélkül nem haladhatja meg a 30 millió forintot.

Vidéken gyakorlatilag bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet ebbe az összegbe, amely Budapesten is elegendő lehet egy többfős család számára kényelmes, 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra a IX., XI., VIII. kerületekben, ám Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezetője arra számít, hogy a kamattámogatás főleg a 40-60 négyzetméteres új építésű lakások iránti növeli meg a keresletet a belső fővárosi kerületekben. Az élénkülés felszívhatja a korábbi projektjeikből megmaradt lakásokat is.

A használt lakások esetén a maximált ingatlanár 15 millió, a kamattámogatású hitelé pedig 6 millió forint. Ez vonzóbbá teheti ezt a konstrukciót az igénylők számára, azonban az árlimit itt valamivel jobban behatárolhatja - legalábbis Budapesten -, hogy milyen kerületekben mekkora lakást lehet belőle vásárolni. Vidéken akár még családi házat is lehet ennyiért kapni, a fővárosban azonban - kerülettől függően - 40-75 négyzetméteres lakás jöhet ki 15 millió forintból - teszi hozzá Kosztolánczy György.

A kamattámogatást a késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához, a hátralékos hiteladósnak kisebb lakás vásárlásához, valamint a késedelmes devizahitel kiváltására felvett kölcsön törlesztéséhez is fel lehet venni.


Vissza