Eltűnnek a bérlők a raktárpiacról 2012.04.25.

A teljes budapesti modern ipari ingatlan állomány 2012 első negyedévének végén 1,8 millió négyzetméter volt, s ez alatt az idő alatt, hasonlóan a tavalyi évhez nem került a piacra új fejlesztésű ipari épület.

Az első negyedévében az ipari ingatlanok iránti teljes kereslet 47, 7 ezer négyzetmétert tett ki, mely 47,2  százalékos  visszaesést jelent az előző negyedévhez képest, és a tavaly ugyanezen időszakban rögzített kereslet mértékének kevesebb, mint a fele.

A Fiege 19 ezer négyzetméteres szerződéshosszabbítása volt az idei év eddigi legnagyobb tranzakciója, mely a teljes bérlői kereslet 40 százalékát adta. Az újonnan megkötött szerződések a kereslet 28,2 százalékát, míg a bővülések annak 10,9 százalékát jelentették.

Az egyetlen, idei fejlesztésű,  6,3 ezer négyzetméteres előbérleti szerződés a teljes bérlői aktivitás 13,2 százalékáért volt felelős. Összesen a negyedév során 22 ipari tranzakcióra került sor, melyből csupán kettő volt 5 ezer négyzetméternél  nagyobb, az átlagos tranzakciós méret  alig haladta meg a 2 ezer négyzetmétert.

A logisztikai parkok iránti kereslet 44  ezer négyzetméterre rúgott, ez a teljes bérbeadás 92,6 százaléka. Ebben a szegmensben az átlagos bérelt terület 2,6 ezer négyzetméter, míg a városi logisztika esetében 3,5 ezer négyzetméternyi  területet foglaltak el, 697 négyzetméteres átlagos mérettel.

A kihasználatlanság 1 bázisponttal nőtt, s legfőképpen az új fejlesztések hiánya miatt, 21 százalékon áll. A logisztikai parkokban a kihasználtság 79,6 százalékra csökkent, míg a városi logisztikában 73 százalékra növekedett.


Vissza