Eladná a lakását? Mutatjuk mire számíthat! 2013.05.28.

A túlkínálat viszonylagos kérdés - hívja fel a figyelmet Rutai Gábor, a DH elemzési vezetője. Eleve érdemes megvizsgálni a ház kontra lakás viszonylatát. Az ebben az összehasonlításban legnagyobb eltérést mutató II. kerületben például az eladásra kínált ingatlanok ötöde családi ház, holott az idei vásárlások csupán 5 százalékát tette ki ez a típus. Ráadásul mind a házak, mind a lakások nagyobbak és drágábbak a keresetteknél. A II. kerületi lakásvásárlók idén átlag 26 millió forintot költöttek 72 négyzetméteres lakásukra, a kínálati átlag azonban ennél a típusnál 37 milliós és méretben is 10 négyzetméterrel nagyobb.

A ház/lakás kérdésben a peremkerületek mindegyikében jellemző a családi ház nagyobb arányú túlkínálata, nagyjából 10 százalékkal. Vagyis hiába fele-fele a ház és a lakás a kínálatban, a vevők 60 százaléka lakást vásárol. A kínálai átlagár pedig 32 millió forint, a vásárlások átlaga viszont nem sokkal több, mint a fele, 18 millió forint.

A házak árában nem csak a II. kerületben mutatkozik tetemes eltérés, hanem a szomszédos XII.-ben is. A kínálati átlag jócskán 100 millió fölött van, ám a II.-ban 50, a XII.-ben 70 millió körül költöttek családi házra az elmúlt időszakban. A III. kerület sem áll jobban, ahol a kínált ingatlanok 18 százaléka családi ház, a vevők 93 százaléka azonban lakást vesz inkább. Az eladó házak átlagára közel 70 millió forint, a vevők ezzel szemben 50 millió körül költöttek.

Az I. kerületi átlagár sem igazodik a kereslethez. A kínálat itt 28 milliós, míg a vevők inkább 17 millió körül költenek. A V. kerületben is 10 milliós a differencia, ugyanis 40 milliós a kínálati oldal, míg a vevők inkább 30 millióért vásárolnak.

Jellemzően a nagyobb méretű házaktól, lakásoktól szabadulnának az eladók és bár az elmúlt hónapokban nőtt valamelyest az ezek iránti kereslet, a vevői oldalon még mindig a kisebbek felé billen a mérleg. A II. és XII. kerületi házaknál 100 négyzetméteres különbségekről is beszélhetünk, de a kertvárosias XVIII. és a XXII. kerületben is 150 négyzetméter a kínálati átlag, vevőre pedig a 100 négyzetméteresek eladói számíthatnak.

Hasonló a helyzet a lakásoknál. A VI. kerületben az eladó lakások átlagps mérete 70 négyzetméter, a vevők azonban átlagosan az 57 négyzetméteres polgári lakást preferálják. Az V. kerületi 90 négyzetméteres és a XI. kerületi 70 négyzetméteres kínálati átlag is pont 10 négyzetméterrel nagyobb, mint amekkora lakásokat ezekben a kerületekben az elmúlt hónapokban vettek - áll a DH elemzésében.


Vissza