Eladná a lakását? Megmondjuk milyenek az esélyei. 2013.02.11.

Téglaépítésű lakásokat közel azonos fajlagos árakon vásároltak januárban országszerte, a paneleknél azonban bő egymilliós a különbség a két országrész között. Míg keleten 6, nyugaton 7 millió forint fölött jött ki a fajlagos átlag. Legmagasabb átlagáron a budai tégla lakásokat vették, itt a januári átlag 19 millió forint fölött zárt. Budapesten a "lakható", "jó" és "nagyon jó" minőségi besorolású lakásokat nagyjából egyforma arányban vitték,  Pest megyében viszont a vevők fele csak kiváló állapotú ingatlant vásárolt és viszonylag magas, 14 százalékos volt az újépítésű ingatlant vásárlók aránya is. Vidéken a vevők háromnegyede a jobb minőséget preferálta.

A DH adatai szerint a leendő vevők a 13., 14., 2. és 11. kerületek iránt érdeklődtek a leginkább a múlt hónapban. A belváros - főleg az 5. és 6. kerületek - népszerűsége viszont csökkent kissé egy hónap alatt, de így is a felső harmadhoz tartoznak. Budapest dél-délkeleti szektora továbbra sem elsődleges célpont, a vásárolni szándékozók kevesebb mint 5 százaléka jelölte meg csupán.

Hirtelen nagyot ugrott a budapesti házak eladóinak árleviteli hajlandósága és az alkukedve is. Tavaly novemberben csupán 6-, a múlt hónapban már 11 százalékot csökkentettek átlagosan az árakból az eladók, hogy lehetséges vevőre találjanak. A vásárlók januárban további 11 százalékos alkura voltak képesek ebben a szegmensben.

Budapesten a vevők közel harmada a húszas éveit taposó korosztály volt, akik 10,7 millió forintos átlagáron vásároltak 52 négyzetméteres ingatlant. Ugyancsak közel 30 százalékban képviseltették magukat a harmincasok, ők már 12,3 millió forintot költöttek, 60 négyzetméter körüli lakásaikra. Vidéken a vevők harmada a 30-40 év közöttiekből került ki, ők 10,4 milliós ingatlant vásároltak átlagosan és 72 négyzetméteres lakáshoz jutottak. A végtörlesztési időszakkal szemben, amikor a befektetők is prögették a piacot, drasztikusan csökkent a kisebb lakások forgalma.


Vissza