Eladná a lakását? Ennyit kell várni a vevőre. 2013.08.09.

A fővárosban a 11 és 17 milliós, keleten a 8 milliós, nyugaton a 7 és 12 millió forintos áron kínált, 50-60 négyzetméteres használt téglalakások voltak a legkeresettebbek. Budapesten a legnépszerűbb panellakásokat 10 millió forintos áron kínálták, keleten a 8 milliós, nyugaton a 7 és 8 millió közötti lakások iránt volt a legnagyobb kereslet. Méretben az 50 és 60 négyzetméteres lakások a legvonzóbbak.

A legszínesebb a téglaépítésű házak piaca. A fővárosban a legtöbb kereső a 14, 20, valamint 30 millió forintért kínált házakra jelentkezett. Az agglomerációban a 16, 20 illetve 25 milliós házak voltak a legnépszerűbbek. Keleten a 7 és 13 milliós, nyugaton a 15 milliós házak jelentették a slágert.

Stagnáló forgalom

A 2011-gyel megegyező forgalom arra enged következtetni, hogy a lakáspiac továbbra sem talált magára, a 2009 óta jellemző alacsony, de stabil kereslet változatlanul tartja magát - mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

2013 egészére az  OC 90 ezer körüli tranzakciót vár, egyrészt az első félév tényszámaira alapozva, másrészt a keresletet befolyásoló faktorokat figyelembe véve. A makrogazdasági indikátorok, illetve az ezekre vonatkozó előrejelzések fényében 2014-re már bizakodóbbak lehetünk - állítja az elemző. A fellendülés azonban minden valószínűség szerint csak lassan indul be, annál is inkább, mivel az MNB a lakossági hitelezés fellendülését 2015-re teszi, egy komoly keresletbővüléshez pedig mindenképpen jobb finanszírozási helyzetre van szükség, élénkebb hitelkeresletre és kínálatra, olcsó lakáshitelekre. Az egyensúlyi szintet jelentő 160-170 ezer tranzakcióra pedig középtávon, több év alatt juthat majd el ismét a lakáspiac.

Csökkenő árak

Az első félév eladási árai az OC tapasztalatai szerint 1-2 százalékkal alacsonyabbak az előző évinél, a használt téglalakások és a panellakások árainak visszaesése nagyon hasonló, 1,5 százalék körüli, míg a téglaépítésű házak esetén 2 százalékot meghaladó a csökkenés.

Növekvő áralku


A 14 százalékos átlagos árengedményből 5,5 százalék a kínálati árcsökkentés és 8,5 százalék a szerződéskötéskor elért áralku. A legkisebb teljes árengedményt a panellakások eladóinak kell tenniük, összesen 9,1 százalékot, ebből átlagosan 5,7 százalékot a szerződéskötés során. A legnagyobb árengedményt pedig a családi házak értékesítése követeli meg, az átlagos teljes árengedmény meghaladja a 17,8 százalékot, amiből több mint 11,5 százalék a szerződéskötéskor kialkudott engedmény. Használt téglalakások esetében 13,3 százalék a teljes árengedmény, amiből a szerződéskötési alku mértéke 7,8 százalék.

Növekvő értékesítési idők
Amíg 2011 első félévéről 2012 első félévére alig nőtt az értékesítési idő, addig 2013 első hat hónapjában jelentős volt a növekedés - mondta Déry Attila vezető elemző. Téglalakásoknál 4,5, panellakásoknál 3, míg téglaépítésű házak esetében több mint 7 hónap telt el átlagosan az eladásig.


Vissza