Ekkora az árkülönbség a legdrágább és a legolcsóbb lakások között. 2013.09.24.

Képzeljünk el egy 100 négyzetméteres teraszt egy belvárosi ház tetején, ahonnan a Budai Vártól kezdve, a Margitszigeten át a budai hegyekig minden belátható. Képzeljünk hozzá még egy 180 négyzetméteres luxus színvonalú lakást 5 szobával. Megvan? Nos ehhez a lakáshoz egy 369 milliós árcédulát, azaz kétmillió feletti négyzetméterárat is társíthatunk. Ennél azonban csaknem négyszer többet is költhetünk egy fővárosi ingatlanra, példa rá a  zuglói diplomata negyedben 1,4 milliárd forintért kínált, 1400 négyzetméteres, 22 szobás, 1926-ban épült villa, egy 5000 négyzetméteres telken.

Milliárd fölött költhetünk a fővárosi agglomerációban is. Ilyen egy 1,1 milliárdért árult 1500 négyzetméteres kúria  repülőgép hangárral és kifutópályával, mellé borozó, vadászterem, étterem, borospince, télikert, fedett medence, szauna, fitneszterem, 32 hektáros birtok, és így tovább.

Az OC jelenlegi kínálatában az V. kerület szívében elhelyezkedő, két szinten 280 négyzetméteres, újszerű lakás jelenti a csúcsot a maga 450 milliós vételárával. A minimál stílusú luxuslakáshoz egy 70 négyzetméteres terasz is tartozik.

A kétmillió fölötti négyzetméterárú sávban már meglehetősen ritka a kínálat, de a 1,5 - 1,6 milliós kategóriában már nagyobb a választék, és nem csak Budapesten, s az ilyen ingatlanoknak is van jelenleg piaca - mondja Déry Attila vezető elemző. Az idei évben is regisztráltak 1,5 milliós fajlagos árú eladást, egy szintén dunai panorámás ingatlan esetében.

A vidék sem marad le

Ilyen drága lakásokra, illetve házakra nem csak Budapesten és az agglomerációban lelhetünk. Siófok közelében, Töreki természetvédelmi területén egy 50 hektáros birtok eladója kínálja 650 négyzetméteres 6 szobás vidéki kúriáját, 380 millió forintért. A birtokon egy 3,5 hektár vízfelületű halastó, illetve lovarda is található. A ház egy 5 hektáros kertben, a tó partján áll. A luxus kivitelű épülethez hangulatos fasor vezet.

A Balaton partján akkor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha vízparti ingatlanra vágyunk. Egy fonyódi, 30 méteres saját partszakasszal rendelkező, 113 négyzetméteres ház 199 milliós kínálati ára nem a legmagasabb abszolút értelemben, de az 1,7 millió forintos négyzetméterár már egyedülállóvá teszi a vidéki ingatlanok sorában.

A "Legdrágább vidéki lakás" cím az Otthon Centrum kínálatában jelenleg egy tatai, az Öreg tó partján álló 9 szobás, 336 négyzetméteres ingatlané. A 2003-ban épült lakás 4 szintjét lift köti össze, ami a mélygarázsba is leviszi a tulajdonosait. Az egyik gépészeti csemegét a központi porszívórendszer jelenti.

Az olcsók

A kuriózumokért érdemes az árlista másik végét is átböngészni, ahol az OC-n keresztül eladott ingatlanok közül a legolcsóbb 890 ezer forintba került. Ezért a vevő egy összesen 70 négyzetméteres házat kapott. A tormaföldei felújítandó ház négyzetméterára így 12 ezer forintra jön ki, ami pont 162-szer kevesebb, mint a fővárosi, dunai panorámás 2 milliós négyzetméter áron kínált lakásé. Igaz, a fővárosit nem kell felújítani.

Húszezer forintot meg nem halad négyzetméterárú ingatlanra több példát is találunk. Tiszaföldváron egy 90 négyzetméteres házat kínálnak 16 ezer forintos, Tápiógyörgyén 120 négyzetméternyi családi házat 18 ezer forintos négyzetméterenként  áron.

A legolcsóbb ajánlatokért nem feltétlenül kell Budapestet elhagyni. A VIII. kerületben egy félszuterén, felújítandó, komfort nélküli (víz és villany a bejárati ajtónál, csatorna és gáz a közelben) 61 négyzetméteres lakást - ami valóban lakásként is van nyilvántartva - 34 ezer forintos négyzetméteráron vásárolt meg új tulajdonosa az idén. A lakás egy négyzetméterre vetített ára csaknem nyolcszor kisebb, mint a fővárosi átlagár.

A jelenlegi kínálatban az alsó határt egy XX. kerületi, négyzetméterenként 68 ezer forintért kínált ház, illetve egy 79 ezer forintért kínált X. kerületi lakás jelenti. Ugyanakkor ezeknek az ingatlanoknak a felújítása, vagy önmagában csak a lakhatóvá tétele is nagy, a vételárral felérő összeget emészthet fel - hívja fel a figyelmet Kühne Kata, az OC ügyvezetője.

A kicsik

A kicsik között a csúcsot a pest megyei Csörögön kínált, könnyűszerkezetes, 10 négyzetméteres ház jelenti, a maga 3,5 milliós árával, s Budapesten, a  VI. kerületben például egy 14 négyzetméteres lakást kínálnak 4,5 millió forintért. A lakás félszuterén, de a vezetékek újak, illetve egy galéria használható alvásra. A XVIII. kerületben pedig házrészt vásárolhatunk 3,1 millió forintért.

A jelenleg legkisebb házrész a fővárosban 16 négyzetméteres. Bár a vidéki ingatlanok átlagosan tágasabbak a fővárosi társaiknál, Kaposváron is hozzá lehet jutni egy 18 négyzetméteres lakáshoz 4,5 millió forintért. Egy csöppnyi, 18 négyzetméteres, komfort nélküli nyíregyházi  vályogházért pedig 3 millió forintot kell fizetni, igaz, ennyiért egy csaknem 3000 négyzetméteres kertet is kapunk. 

Ilyen a forgalom

Amíg a 100 milliónál drágább ingatlanok forgalma az OC tapasztalatai szerint a fővárosban alig 1 százalékot, országos szinten pedig még ennél is kevesebbet tesz ki, az olcsó ingatlanok, főleg kisebb településeken, a forgalom jelentős részét adják.

A KSH adatai szerint míg a fővárosi, és megyeszékhelyi, 2 milliónál olcsóbb ingatlanok forgalma elhanyagolható, addig  a községekben az egymillió forintos áron gazdát cserélt ingatlanok adják az összes adásvétel csaknem egyötödét. A vidéki városokban minden tizedik adásvétel 2 millió forint alatt köttetik.


Vissza