Egymilliós luxuslakások Pesten - menekülnének a külföldiek. 2012.05.21.

Mára változtak a luxusjegyek a 10-15 évvel ezelőttihez képest, s ebben a szakemberek szerint az is közrejátszott, hogy az elmúlt években − különösen Budapesten − sok olyan projektre is ráhúzták a fejlesztők a jól csengő luxus jelzőt, melyek korántsem hordozták magukon a prémium kategória legfontosabb jegyeit. Egy részük elhelyezkedésben, tervezésben, anyagminőségben, külső-belső kialakításban messze alulmaradt a prémium kategóriával szembeni elvárásoktól. Ez nem tett jót a piacnak, megtévesztette a vásárlót, ami óvatossá tette a hasonló ingatlant keresőket. A luxust mindig a vevő igényei határozzák meg, s ezt tükrözi a jelenlegi piaci kereslet − mondja Kala Imréné, a Kala és Társa Kft. társtulajdonosa. A pesti oldalon most nincs érdeklődés a luxusszínvonalú lakásokra, szemben a 2008 előtti időkkel. A gazdasági válság előtt a pesti luxuslakások vásárlóinak 80 százalékát a külföldiek tették ki, a legtöbben befektetési céllal vásároltak, hiszen a multicégek és a bankok "ontották" a bérlőket. Ez sok esetben meg is bosszulta magát: mivel nem a tulajdonosok lakták a lakásokat, kevéssé ügyeltek azok műszaki állapotára, így állaguk az eltelt 6-8 év alatt jócskán leromlott. Ma sok belvárosi − akkoriban luxusnak minősített lakás − áll üresen például a Király utcában, az Andrássy úton vagy a pesti rakparton. Az eredeti vételáron − a pesti luxus-penthouse-ok a válság előtt 700-900 ezer forintos négyzetméteráron kerültek piacra − már nem eladhatóak, külföldi bérlő pedig nincs, mivel a multicégek és bankok is leépítettek vagy magyar dolgozóval váltották ki a külföldieket − állítja a szakember. A bérbeadás leállásával a külföldi tulajdonosok az eladásban érdekeltek, ezért sok pesti, többnyire nagyméretű lakás vár új gazdára.

Ár van, vevő nincs

Luxus 2012
A luxus fogalma mára jócskán megváltozott. A luxuslakás szó hallatán négy-öt éve többnyire a frekventált helyen lévő, minimum 100-120, de gyakran 200 négyzetméter fölötti, a legjobb minőségű anyagokból épített, örökpanorámás lakóingatlan jelent meg, hatalmas terasszal, belső kerttel. A biztonságot jelentő szolgáltatások − portaszolgálat, videomegfigyelő és jelzőrendszer − s nem utolsósorban a "keleti" kényelem megannyi kelléke (medence, szauna stb.) is a képhez tartozott.

Napjainkra a kiemelt, csendes hely, a korszerű anyagfelhasználás, a kényelem, a kedvező belső lakáskialakítás továbbra is fontos, az új igények közé sorolódott a motoros mozgatású, távirányítós árnyékoló rendszer szél- és fényérzékelőkkel, ami az 5 évesnél régebbi házakban még nincs.

Kiemelt szerepet kapott az energetikai hatékonyság, a külön villanyórára kötött, geotarifával működő hőszivattyúk, a hűtő-fűtő rendszer, a mennyezetfűtés, a légtisztító berendezés.

A fővárosnak ezen a részén Kaláné szerint nehéz árat mondani, mivel a régebbi házak nagy lakásai eladhatatlanok, még a Nagykörúton belül is, gyakran nem is elsősorban ár kérdése az adásvétel. Számos új, tetőtéri luxuslakás még a beruházó nevén van, mivel az elmúlt 4-5 évben már döcögött az értékesítés. Sok olyan félkész tetőtér-beépítést is kínálnak több éve 560-700 ezer forintos négyzetméteráron, amelyek nincsenek még albetétesítve sem, mert nem kapott a fejlesztő használatbavételi engedélyt.

A pesti kínálatban éppúgy találhatók XIII. kerületi, felújított házban, dunai panorámás igazi luxus penthouse lakások, 80 négyzetméteres nagy teraszokkal, egyedi fűtéssel, elektromos redőnnyel, márkás szaniterrel, belsőépítész által tervezett burkolatokkal, kandallóval 800 ezer forintos négyzetméteráron, mint  a VI. kerületben, az Operánál új, belső kétszintes lakás 760 ezer forintos négyzetméteráron, de az V. kerületben is kínálnak új − több mint 120 négyzetméteres − penthouse luxuslakásokat bérbe adva, 1,13 millió forintos négyzetméteráron.

Másfélmillió forint / négyzetméter

Más a helyzet Budán, ahol − elsősorban a II. és XII. kerületben − egy szűkebb hazai kör ma is keresi a legmagasabb kategóriájú lakásokat. Szemben a pesti oldallal, itt a válság előtt a vásárlók 80 százaléka volt magyar, mára 98 százalékra nőtt az arányuk − állítja Kaláné.

S hogy mik a vevők elvárásai napjainkban? Keresettek a minimum 130 és a 200 négyzetméteres zöldövezeti, új vagy újszerű (5 éven belül épült) lakások. Elvárás, hogy a társasház 3-8 lakásosnál ne legyen nagyobb, a régebbi építésűeknél pedig sokan a Bauhaus stílusúakat kedvelik. Fontos a fa nyílászárók, a luxusszaniter, az új lakásnál a lift a garázsból induljon, a gépkocsilejáró fűtése s a minimum két garázs. Ma már a ház szigetelésére, költséghatékonyságára is figyelnek a vevők, bár még nem kérik előre az energetikai tanúsítványt, mivel az új társasházak szigetelése minden esetben kiváló.

A budai új kínálat igazodik a vevői igényekhez, és − bár kisebb és lassúbb ütemben, mint a válság előtt − sorra épülnek az új luxus-lakóingatlanok. A négyzetméterárak a kategóriától elvárt minőséget tükrözve többnyire 1 és 1,5 millió forint között mozognak. A palettán található például zugligeti új, belső kétszintes társasházi lakás 980 ezer, svábhegyi új egyszintes − 5 lakásos, belső uszodás − társasházi 1,12 millió forintos, valamint szemlőhegyi, 275 négyzetméter alapterületű, medencés, szintén új lakás, 1 millió forintos négyzetméteráron.




Vissza