Egy helyben topog az irodapiac 2012.04.17.

Tavaly év végéig nagy területet érintő megállapodásokat kötöttek a budapesti irodapiacon, mely önmagában pozitív eredmény, azonban ezek jelentős része sajnos nem a rendelkezésre álló üres területek felszívását és ezáltal az üresedés érdemi csökkenését jelenti, mivel a tranzakciók megközelítően 75 százalékában hosszabbítás és átköltözés történt - hangsúlyozza az ügyvezető.

A kecsegtető adat ellenére ugyanis nem egy dinamikus piacot látok, hanem egy helyben toporgót és sokkal inkább feltételeiben átstrukturálódót. Érzékelve a piaci mozgásokat, nem gondolom, hogy ez megváltozna a közeljövőben  - mondja Gulyás Ede.

Az elkövetkező három-négy évben továbbra is visszafogott fejlesztési kedvere számít, s nagy valószínűséggel lesz olyan év is, amikor egyáltalán nem lesz fejlesztés. Úgy véli, finanszírozás hiányában szinte csak jelentős előbérlettel rendelkező projektek építésébe kezdenek bele a fejlesztők.

Spekulatív, azaz az építkezés megkezdésekor még bérlővel nem rendelkező fejlesztések a lelassult bérleti tranzakciók miatt sem épülnek. A bérleti díjakat illetően sem vár rövidtávon változást; mert mint kifejti, az elmúlt egy évben már így is sok esetben agresszív volt az árazás, s pozitív irányú elmozdulást csak az irodahiány és a növekvő kereslet hozhat


Vissza