Devizahitelesek: átlag 3 millióért vesz lakást az állam. 2012.11.04.

A legtöbb felajánlás továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezik, a felajánlott ingatlanok átlagos forgalmi értéke 6,66 millió forint. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjára jogosultak köre a közelmúltban jelentősen bővült. A nyáron életbe lépett jogszabályváltozások szélesebb kör számára tették elérhetővé a programot, így szeptemberben és októberben ugrásszerűen, októberben az előző hónaphoz képest több mint duplájára nőtt a felajánlott ingatlanok száma - áll a közleményben.

Ugyanakkor nem változott jelentősen sem az ingatlanok területi megoszlása, sem azok forgalmi értéke. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg adja a felajánlások több mint 30 százalékát, Budapest és Pest megye közel 10 százalékát. Győr-Moson-Sopron és Vas megye adatai viszont nem érik el az 1 százalékot sem.

A magyar állam nevében eljáró Nemzeti Eszközkezelő Zrt. átlagosan 3 millió forintért vásárolta az ingatlanokat. A társaság minden olyan felajánlott ingatlant megvásárol, ahol teljesülnek a jogszabályi feltételek - áll a közleményben.

A NET az idén 8 ezer ingatlant vásárolhat meg a magyar állam javára, 2014 végéig pedig 25 ezret. A keretszám kitöltése nagyban függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant és milyen ütemezésben ajánlanak fel megvételre.


Vissza