Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

Egész Budapesten zajlanak az építkezések, folyamatosan adják át az új társasházakat, amelyek a legmodernebb lakásokat kínálják az érdeklődők számára. Az építkezések volumenét tekintve a nagyobb, sok projektet lefedő kerületek mellett a kisebbekben is egyre több fejlesztés zajlik, ami egyrészt lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy a belvárostól kifelé is találjanak új lakást, másrészt növeli és színesíti a főváros lakásállományát. A családosok számára külön előny lehet, hogy a belvárosi részektől távolabb eső területek is fejlődnek, illetve azoknak is kedvezőek lehetnek ezek a projektek, akik hajlandóak többet utazni cserébe az alacsonyabb négyzetméterárakért.

A rögzített adatok alapján a fővárosban épülő, nagyságrendileg 400 lakásépítési projektből több, mint 70 helyezkedik el Észak-Budán, ebből 41 csak a III. kerületben zajlik. Bár a fejlesztések mérete egészen eltérő, Buda északabbra fekvő részein jellemzőbbek a kisebb, egyszerre száznál kevesebb lakás építésével foglalkozó fejlesztések. Természetesen épülnek több száz lakásos lakóparkok a budai oldalon is, ezek azonban jellemzően a XI. kerületben helyezkednek el. A II. és III. kerületben összesen 1600 új lakást építenek jelenleg, ezek nagy része, mintegy 1260 ingatlan várhatóan 2018 közepéig, vagy akár az idei év végéig el is készülhet. 

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban


Az eladási árakat összehasonlítva a legmagasabb számokat a XII. kerületben találhatjuk, itt több mint 1,1 millió forintot kell átlagosan egy új lakás négyzetméteréért fizetni. A magas átlagos ár nem meglepő, alig haladja meg a százat az épülő lakások száma ebben a kerületben, így aki ragaszkodik a főváros ezen részéhez, jóval alacsonyabb kínálattal szembesül az új lakások piacán.

A II. kerületben is hasonló összeget kell fizetni egy új lakásért, körülbelül 10 százalékkal olcsóbb az átlagos négyzetméterár az előző kerülethez képest, ugyanakkor nagyon széles skálán mozognak az eladási árak a külölnböző projekteknél. Találhatunk itt 500 ezer forintos, de akár 2 millió forint feletti négyzetméterárat is, amik torzíthatják az átlagot. Még északabbra, az előzőeknél jóval alacsonyabb, 750 ezer forintos átlagos fajlagos árakkal szembesülhetnek a III. kerületi lakásvásárlók, míg a XI. kerületben még ennél is kevesebb, átlagosan 670 ezer forint az új lakások négyzetmétere. 

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban


A III. kerület egyre kedveltebb célponttá válik főleg a családosok körében, illetve azok számára is, akik a zöldövezeti részeket részesítik előnyben a belvárossal szemben. A korábbi években azon kerületek közé tartozott, amelyekben az ingatlanok árainak drágulása mérsékeltebb volt. 2016-ban, az azt megelőző évhez képest, átlagosan 18 százalékkal emelkedtek a használt és új lakások árai a III. kerületben, szemben például a belvárosi 30 százalékos emelkedéssel.

Az élénk keresletnek köszönhetően, az új lakások piacán, az idei év második és harmadik negyedéve alatt is több, mint 2 százalékos az áremelkedés, a nyilvánosságra hozott árak alapján. Összehasonlításképp a XII. kerületben, a drágulás mértéke 2 százalék alatt maradt, míg a II. kerületben a feljegyzett árak alapján nem történt számottevő emelkedés, sőt néhány eladó új lakás esetében 10 százalékos csökkenést láthattunk.

A már említett, átlagos 750 ezer forintos fajlagos ár természetesen nem jellemzi az összes III. kerületi lakásfejlesztési projektet, a négyzetméterárak 450 ezer forinttól, egészen 1,3 millió forintig terjedhetnek. A kerületre jellemzőek a nagyobb alapterületű lakások, átlagosan 73 négyzetméteres egy új lakás, ami a legtöbb esetben 3 szobát jelent. Ezek alapján nagyságrendileg 55 millió forintért vásárolható meg egy ekkora, átlagos fajlagos árú új lakás a kerületben.

Tudj meg többet a III. kerületben épülő Harsánylejtő Lakóparkról és az elérhető lakásokról! 

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

 

   


Vissza