A világ legmagasabb felhőkarcolói - Milyen lesz az élet 1 kilométer magasan?

Az urbanizációval párhuzamosan a legnagyobb városokban egy felhőkarcoló-építési boom is elkezdődött, ami jelenleg is zajlik. Az utóbbi két évben 39 olyan épület készült el világszerte, amelyek magassága meghaladta a 300 métert, míg a 200 méter feletti utóbbi időszakban átadott épületek száma pedig már több száznál jár. A következő években pedig az eddigi legek mind hátracsúszhatnak egy helyezést, amint 2019-ben elkészül az eddigi legmagasabb, egy kilométeres épület. A legmagasabb épületek listája némiképp változna, ha olyan építmények is belekerülnének, amelyek nem látnak el szálló, vagy irodai funkciót, (például CN Tower, Kanada) de a leendő első helyezett pozícióját mindez aligha befolyásolja. 

Az elkészült magasépületek idővonala

A világ legmagasabb felhőkarcolói - Milyen lesz az élet 1 kilométer magasan?

Kép forrása: visualcapitalist.com

 

A világ 4+1 legmagasabb épülete


4. One Word Trade Center, USA 
Az Egyesült Államok kétség kívül a legnagyobb felhőkarcoló-építő volt a világon a XX. században, amelynek a WTC összeomlása vetett véget egy időre. Az elmúlt 20 évben csupán 6 olyan kereskedelmi tornyot építettek, ami meghaladta a 300 métert. Mostanra azonban visszatért a lendület, csak New Yorkban 30 felhőkarcoló építése van folyamatban, amelyek a következő két év során készülhetnek el. A világrangsorban jelenleg 4. helyen végző, de jövőre várhatóan az 5. helyre szoruló One WTC, vagy más néven Szabadság Torony 104 szinttel mintegy 540 méter magas. 

A világ legmagasabb felhőkarcolói - Milyen lesz az élet 1 kilométer magasan?


3. Mecca Royal Clock Hotel Tower, Szaúd-Arábia 
Szaúd-Arábia jelenleg még legmagasabb épülete Mekka városában helyezkedik el, a 2012-ben elkészült épületkomplexum egyaránt üzemel hotelként, illetve óratoronyként is működik, így valamelyest eltér a többi felhőkarcolótól. A komplexum 601 méter magas, amivel még tartja a harmadik helyet. 

A világ legmagasabb felhőkarcolói - Milyen lesz az élet 1 kilométer magasan?


2. Shanghai Tower, Kína 
Kína az egyik olyan ország, amely élen jár a magas épületek építésében, 2012 óta 38 darab 300 méternél magasabb épületet fejlesztettek az országban, jelenleg pedig 16 építése van folyamatban, így a világ 100 legmagasabb épülete közül jelenleg 46 van az országban. Kína legmagasabb épülete a Shanghai Tower, ami egyben a világ második legmagasabb épülete a 632 méteres magasságával (ha megelőlegezzük a Kingdom Tower elkészülését, már a harmadik helyre csúszik). A torony érdekessége, hogy a 128 emelet között közlekedik a világ leggyorsabb liftje, több mint 70 km/h sebességgel. 

A világ legmagasabb felhőkarcolói - Milyen lesz az élet 1 kilométer magasan?


1. Burj khalifa, Egyesült Arab Emírségek 
Az Egyesült Arab Emírségek méltán híres a magas épületeiről, körülbelül 1000 magas épületet építettek itt az elmúlt évtizedekben és jelenleg 13 olyan projekt van folyamatban, ami 300 méternél magasabb lesz. Az országon belül a legtöbb felhőkarcolót Dubajban jegyzik, itt épült meg a Burj Khalifa is, amely 2010-re lett kész és valamivel több, mint 1300 nap kellett a 828 méteres épület fejlesztésére. Az ingatlan 163 szinten egyaránt ellát hotel, lakó- és irodai funkciót is. Ezzel a magassággal jelenleg a világ legmagasabb épülete, azonban jövőre már a második helyre kényszerülhet. 

A világ legmagasabb felhőkarcolói - Milyen lesz az élet 1 kilométer magasan?


+1 Kingdom Tower, Szaúd-Arábia 
Jövőre várható a világ legmagasabb épületének az átadása, a Dzsidda (Jeddah) városában épülő Kingdom Tower magassága meg fogja haladni az 1000 métert. Az egy kilométeres épületben a tervek szerint 170 szint lesz és funkcióját tekintve hotelként, lakóházként és irodaként fog üzemelni. Az építkezést egyébként 4-5 évvel ezelőtt kezdték el és idén februárban már elkészült a 66. emelet, természetesen azóta haladtak tovább az építkezéssel.

https://youtu.be/S_Q0TcQJM0c

 

   


Vissza