A régiós ingatlanpiacok fellendülnek, Magyarország kivétel. 2013.12.04.

Kelet-Közép-Európa gazdaságai felépülőben vannak, és a régió ingatlanpiacai kétségkívül jelentős növekedési potenciált hordoznak, azonban egyáltalán nem beszélhetünk homogén környezetről. Az egyes országok gazdaság teljesítménye eltérő képet mutat, teljesen mások a növekedési kilátások - fejtette ki nyitóelőadásában Gunnar Herm MRICS, a UBS Global Real Estate európai kutatási és stratégiai igazgatója.

A szakember rávilágított arra, hogy Európában a periféria egyes piacai - így Spanyolország vagy Írország - pozitív pályára álltak, így komoly versenytársként jelennek meg a CEE piacok számára. A finanszírozás a régiós piacokon szelektíven érhető el, és a magyar ingatlanpiac számára ez az átlagnál kényesebb kérdés. Az ország eladósodottsága magas, az ingatlanpiac alapvetően túlfinanszírozott, ami jelentősen lassítja a piac felépülését, és távol tartja a nemzetközi intézményi befektetőket - összegezte Herm.

A kelet-közép-európai ingatlanpiacok helyzetét elemző panelbeszélgetésen Török Árpád MRICS, a TriGranit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a piac stabilizálódása akár 5-10 évig is eltarthat Magyarországon. Lengyelország, Csehország és Magyarország teljesen más pályán haladnak, az egyes országok helyzete sem gazdasági teljesítményét, sem ingatlanpiaci jellemzőit tekintetve (méret, népességszám) nem hasonlítható össze.

Hozamcsökkenés nem várható

A kerekasztal-beszélgetők konszenzusa szerint a budapesti prémium irodapiaci hozamok egyértelműen 7,5 százaléknál magasabb szinteken állnak, és úgy vélik, hogy azok csökkenésére egyelőre nem sok esély mutatkozik. A piac még mindig nem elég transzparens, és a tranzakciók száma sem elegendő arra, hogy a hozamszintek pontosan meghatározhatóak legyenek.

Mint elhangzott,  a magyar piacon az árazás nagyon nehéz kérdés, a legnagyobb probléma a likviditás és a finanszírozás hiánya, valamint az exit lehetőségének bizonytalansága. Az eladók és a vevők árelvárásai között még mindig hatalmas a különbség, és az átárazódás még közel sem történt meg. Amint ez megtörténik, a befektetők is visszatérnek Magyarországra - vélik  a szakértők.


Vissza