SOKAT EMEL A LAKÁSOK ÁRÁN A KÖZELI VASÚT VAGY HÉV!

Kedvező hatással van a kötött pályás közlekedés az adott vonal által érintett települések, városrészek lakáspia­cára – állapította meg elemzésében az FHB Lakásárindex. A kötött pálya egyrészt közelebb hozza a munkalehetőségeket, másrészt a bevásárlási és szórakozási lehetőségek is javulnak általa. Különösen ott van ennek jelentősége, ahol az autós közlekedés kevéssé jellemző akár anyagi okok, akár az utak túlzsúfoltsága miatt.

Az elemzésben a Győr–Budapest és a Székesfehérvár–Budapest vasútvonalak vizsgálatával arra jutottak, hogy 2009 és 2016 között végig magasabbak voltak a fajlagos lakásárak a vonattal elérhető helységekben. Bár a válság utolsó évében ez az árelőny jelentősen csökkent, az azóta tartó felívelés a vasúti kapcsolattal rendelkező településeket sokkal jobban érintette: míg ott az árak valósággal kilőttek az utóbbi időszakban, addig a kötött pálya által nem érintett településeken inkább stagnálás volt jellemző. A 2014–2016-os adásvételek alapján számolt fajlagos árak középértéke a Győr és Budapest között fekvő, vasúti kapcsolattal rendelkező településeken 35 százalékkal volt magasabb.

A fehérvári vonalat Martonvásárig vizsgálva 25 százalékos ez az árelőny. Ha viszont a vasútvonal által nem érintett, de igencsak kedvelt és drága Diósdot kivesszük a sorból, akkor gyakorlatilag kétszeres az átlagár a Fehérvárra közlekedő vasúttal elérhető helységekben a többihez képest. A vasút lakásárakra gyakorolt jelentős prémiuma a váci és az esztergomi vonal esetében is tetten érhető, bár ott elsősorban az szembetűnő, hogy a vonattal nem megközelíthető településeken szinte érzékelhetetlen a lakáspiaci forgalom.


Az elemzők néhány HÉV-vonalat is megvizsgáltak: e szerint ez a közlekedési mód is érdemi árelőnyt biztosít az érintett településeknek. 2014 és 2016 között a 8-as HÉV-vel elérhető települések tipikus fajlagos árai mintegy 22 százalékkal voltak magasabbak, mint a hasonló távolságra fekvő, kötött pályás közlekedéssel nem érintett helyeken. A külső városrészekre is hatással van a HÉV-vonal. A XVI. és a XVII. kerület árait összehasonlítva kiderült, hogy 2008 és 2016 között a „zöld vasúton” elérhető előbbi kerület árelőnye átlagosan 28 százalékot tett ki. Bár az utóbbi három évben némileg csökkent ez a mérték, 2016-ban is 21 százalékkal voltak ott magasabbak az árak.

A városon belüli metrómegállók árakra gyakorolt hatásáról számos elemzés készült korábban. Az FHB szerint mivel a fővárosban nagyon fejlett a közlekedési hálózat, kisebb jelentősége van a kötött pályás közlekedési lehetőségeknek, ugyanakkor szerepük az árazásban egyáltalán nem elhanyagolható.

   


Vissza