Panelben lakik? - Ennek a hírnek örülni fog. 2014.10.17.

A DH becslése alapján így az idei összforgalom eddig megközelíti a 74 ezret, ami immár 17 százalékos erősödést jelent év/év alapon. Ezzel a tempóval nem kizárt, hogy a jövőre 120 ezerre nőhet a tranzakciók száma, amely az ideális hazai 150-180 ezres optimális ügylettől még ugyan elmarad, de ezzel egyúttal belátható távolságba kerül az elvárt piaci szint.

Augusztushoz hasonlóan 89 százalékponton áll a DH keresleti indexe, ami nemcsak az idei, de az elmúlt évek egyik legintenzívebb keresletét mutatja.

Forrás: Duna House
A nagyobb képért kattintson!

Az elemzés szerint immár kijelenthetjük, hogy trendszerű az áremelkedés az országban, miután két egymást követő negyedévben is felfelé mozdult el a DH lakásárindexe. A válságot követő gyorsabb-, majd lassabb ütemű áresést 2012 végétől másfél év stagnálás követte, majd az idei második és immár a harmadik negyedév is 1-1 százalékpontos emelkedést hozott. Pontos lakásárakat az Otthontérképen találhat.

Nominális értéken így 83 ponton áll az index, ami reálértéken 66 pontot jelent. A típusbontás indexei közül a Panel árindex mozdult felfelé, mégpedig 3 értéket ugorva 81 százalékpontra. Ez (leszámítva a végtörlesztés időszakát) hároméves csúcs. A Tégla lakásár index nem változott az előző negyedévhez képest, továbbra is tartja a 85 pontos értéket.

Forrás: Duna House
A nagyobb képért kattintson!

Kitartóan kúszik felfelé immár két éve a kelet-magyarországi panelek ára. Nyugat-Magyarországon jelentős elmozdulás nem volt az árakban, mindkét lakástípus esetében a válságot követő lassú esés látszik lecsillapodni.

Jelenleg a panelek indexe 73, a téglalakásoké 82 százalékponton áll. A legkiugróbb adat a főváros panelek áraiban észlelhető. A tavaly év végi 77 pontos mélypontot követően negyedévről-negyedévre meredeken kúsznak felfelé az árak és a harmadik negyedéves 4 pontos ugrással immár elérték a 88 százalékpontot. Ez az érték utoljára épp 5 éve volt mérhető. A téglalakás indexe maradt 93 az előző negyedévhez hasonlóan, amely továbbra is 2011 óta a legmagasabb érték.

Az idei III. negyedévben - a DH ügyletei alapján - a legmagasabb négyzetméteráron Közép-Magyarországon keltek el a panellakások. Itt a teljes régió átlaga 168 ezer forint volt négyzetmérenként, amelytől nem sokkal marad el Nyugat-Dunántúl sem 155 ezer forintos átlagával. A szomszédos Dél-Dunántúl viszont már a második legalacsonyabb átlagot produkálta a 110 ezer forintos négyzetméterárral, amelyet csak az észak-magyarországi régió tudott alulmúlni 104 ezer forinttal.

Forrás: Duna House

A fővárosban a panelek négyzetmétertét Dél-Budán 217 ezer, Észak-Pesten 199 ezer forintért vitték. A legolcsóbb Dél-Pest, ahol egy négyzetméter panellakásért 172 ezer forintot fizettek.

A téglalakások fajlagos átlagára homogénnek mondható, országszerte 160 ezer forint körül alakul a DH adatai szerint. Nyugat-Dunántúl valamelyest drágább a maga 188 ezer forintos átlagával. Két régió viszont kiemelkedik: Közép-Magyarországon 240 ezer forint, Észak-Magyarországon 107 ezer forint az átlagár.

Budapesten Észak-Budán a legdrágábbak a téglalakások, az átlagár 342 ezer forint. A legolcsóbb régió Dél-Pest, ahol az átlag 214 ezer forint volt egy négyzetméterre vetítve.

Forrás: Duna House

Keményen alkudtak a III. negyedévben Észak-Magyarországon, a lakásokból 8-9 százalékot, a házak árából 14 százalékot tudtak lefaragni. A legkisebb alkut a fővárosi panelek esetében lehetett mérni, Budán 3 százalék, Pesten pedig 4 százalék volt az átlag.

Budán az elmúlt három hónapban megugrott a drágább, nagyobb ingatlanok iránti vásárlói kedv. Míg tavaly, 40 millió fölött a vevők 7 százaléka költött, addig idén ez az arány 12 százalékra ugrott, a 400 négyzetméter fölötti ingatlanok aránya pedig 7 százalékról 14 százalékra emelkedett. Pesten is eltolódtak az arányok a magasabb kategória felé, de kisebb léptékben. Vidéken ugyanez a jelenség már nem figyelhető meg.

Minden második megvásárolt lakás 5-10 millió forint közé esett, és a legkedveltebb méret a 40-60 négyzetméter közöttieké, amely a forgalom 44 százalékát teszi ki.


Vissza