Milyen konkrét projekteket érinthet az 5 százalékos áfa?

Budapesten 2018 végén összesen 3507 barnamezősnek tekinthető telek volt, melyek összterülete elérte a 2945 hektárt. A leginkább érintett kerület a XXI., ahol összesen 1013 ilyen telek található, összesen 467 hektáron, de emellett további tíz olyan kerület van, ahol az ide sorolható telkek összterülete meghaladja az 1 négyzetkilométert.

 

A jelenleg futó lakásfejlesztések egy része is ilyen területeken zajlik, így előzetesen meg tudjuk nézni, hogy mely projekteket is érintheti a döntés, noha biztosat ezekkel kapcsolatban csak a pontos részletek ismerete után tudunk mondani. Íme a lehetséges projektek:

IX. kerület

Az egyik legfőbb pesti rozsdaövezet kétségkívül a Rákóczi hídtól délre húzódó terület, mely az egyik leginkább lepusztult is egyben, ám adottságai miatt nagyon ígéretes helyszín. A belvároshoz való közelsége miatt az előttünk álló években valószínű, hogy a fejlesztők egyik kedvenc területe lesz. 

Az öt éve elfogadott Integrált Területfejlesztési Stratégia (ITS) is említi, hogy a Rákóczi hídtól délre eső Duna-part potenciálisan az egyik legértékesebb alulhasznosított terület a IX. kerületben. Elhelyezkedése, mikrokörnyezete, a Dunával való kapcsolata magas színvonalú lakóterületek kialakítását tenné lehetővé.

Az előző válság előtt a folyóág csücskére tervezték a Duna City nevű vegyes funkciójú óriáskomplexumot, amiben több ezer lakás, irodaházak, kereskedelmi központ, üzletek, éttermek és szabadidős ingatlanok lettek volna, ez azonban nem valósult meg. A Vágóhíd környékén néhány éve Adnan Polat cége, az APD Real Estate Kft. vette meg a Közvágóhíd 4,8 hektáros területét, amelyen több száz millió euró értékben tervez ingatlanfejlesztéseket.

XIII. kerület

A XIII. kerületben a Váci úti irodafolyosón megvalósuló fejlesztések egy része már eleve korábban ipari terület funkcióváltásaként jött létre. Ilyen például a GTC fejlesztésében pár éve megvalósított White House irodaház, aminek egy része a 100 éves Schlick-féle felvonógyár átalakításával és teljes felújításával jött létre.

A kerület egyik legnagyobb lakásfejlesztése a Wing új, Living esernyőmárka alatt elindított Kassák Residence nevű projektje. A több mint 2 hektáros, négy utca által határolt telken több ütemben összesen 700 lakás épül, azonban ez nem biztos, hogy beleesik a szűkebb értelemben vett barnamezős beruházás kategóriájába.

A Váci út külső részén található Reno udvar viszont szinte biztos, hogy ide sorolható. Az MNB Alapítvány által megvásárolt telken az első tervek szerint főként irodaházak kaptak volna helyet, a közelmúltban történt értékesítés után viszont nem kizárt,hogy az új tulajdonos az 5 százalékos áfa miatt a lakásfejlesztéseken is el fog gondolkodni.

Emellett a kerületben a harmadik potenciális barnamezős beruházás azon a közvetlenül a Duna-parton található 115 ezer négyzetméteres fejlesztési területen valósulhat meg, amelyet nemrég a Cordia vásárolt meg. Sőt, a Duna Plaza mögötti, szintén Duna-parti hatalmas telek is feltehetően barnamezősnek minősül, ahova egykor a 360 fok Budapest nevű óriásprojektet álmodták meg.

 

III. kerület

A III. kerület egyik barnamezős beruházása a Graphisoft Park egykori óbudai gázgyár területén megvalósuló fejlesztése volt, itt azonban nagyrészt ugyancsak irodák kaptak helyet. A Biggeorge Property fejlesztésében megvalósuló Waterfront City beruházás azonban egyértelműen barnamezősnek tekinthető, az itt épülő lakások ugyanis az egykori BUSZESZ Zrt. gyártelepének helyén valósulnak meg.

PORTFOLIO INGATLAN Újlakás-kereső
Waterfront City

WATERFRONT CITY

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 – 126 m2 alapterület
25.2 – 209.9 M Ft
ÁTADÁS:
2021 Q4

AJÁNLATOT KÉREK 
 

 

XI. kerület

A budai oldal másik nagy lehetősége a XI. kerület, ahol számos Duna-parti egykori gyártelep várja a potenciális lakásfejlesztőket. A Siskin korábbi fejlesztései is ezeken a környékeken valósultak meg, mint ahogy a Budafoki út, Szerémi út, Kondorosi út által határolt területen épülő Budai Walzer projekt esetében is elképzelhető, hogy beleesik a barnamezős beruházás kategóriába.

PORTFOLIO INGATLAN Újlakás-kereső
Budai Walzer I. ütem

BUDAI WALZER I. ÜTEM

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 – 91 m2 alapterület
32.7 – 92 M Ft
ÁTADÁS:
2021 Q3

AJÁNLATOT KÉREK 

Emellett pedig a térkép alapján a Kopaszi-gát mellett épülő BudaPart beruházás egyes ütemei is barnamezős beruházásnak minősülhetnek majd.

PORTFOLIO INGATLAN Újlakás-kereső
BudaPart

BUDAPART

1117 Budapest, Vízpart utca
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
ÁTADÁS:
2019 Q3-TÓL

AJÁNLATOT KÉREK 

A végleges listát tehát még nem tudjuk, de feltételezéseink szerint akár több ezres nagyságrendben is lehetnek olyan fejlesztés alatt álló lakások Budapesten, amelyek beleeshetnek a barnamezős beruházásoknál bevezetésre kerülő 5 százalékos lakásáfa kategóriájába.

Barnamezős területek elhelyezkedése Budapesten, Forrás: Budapest.hu

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás: portfólió.hu

   


Vissza