Megjelentek a piacon az akciós lakások - Véget érhet az áremelkedés Magyarországon?

A budapesti új lakások folyamatosan drágulnak, ami elsősorban a már sokat emlegetett építőanyagok és munkaerő költségeinek növekedésével magyarázható. Az OTP Jelzálogbank Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint míg 2015-ben 450 ezer forint volt a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára, addig 2016-ban már elérte az 500 ezer forintot, az idei átadású lakások pedig 560 ezer forintos fajlagos ár körül vásárolhatók meg, legalábbis az, ami még nem talált gazdára. A jövő évben elkészülő lakások esetében viszont már biztos, hogy az átlagár meghaladja a 600 ezer forintot is.
 

Jövőre indulhatnak a tömeges átadások

Azt, hogy meddig tarthat az újlakás boom, nehéz megjósolni. Az alacsonyabb áfát a lakásépítők rohamtempóban próbálják kihasználni, így kínálatban egészen biztosan bővülést látunk 2019-ig. Az építési engedélyek száma Budapesten ugyanis már most közelíti a válság előtti értékeket, a használatbavételi engedélyek száma ugyanakkor még csak harmada az engedélyek számának. Ez tehát azt jelenti, hogy a mostani szintekhez képest a következő két évben háromszor annyi lakást adhatnak át évente Budapesten, míg a mélyponthoz képest közel hatszor annyit. 

Megjelentek a piacon az akciós lakások - Véget érhet az áremelkedés Magyarországon?

A kereslet még mindig lépést tud tartani a növekvő kínálattal, az átlagos eladási idő azonban emelkedik. Míg 2016 első két negyedévében még a 80 négyzetméternél nagyobb lakásokat is átlagosan 8 hónap alatt eladták - az 50 négyzetméternél kisebb új lakásokat kevesebb, mint 5 hónap alatt - addig 2017 elején a nagyobb méretű új lakások értékesítési ideje közel 12 hónapra, az 50 négyzetméter alattiaké pedig közel 7 hónapra hosszabbodott.

Megjelentek a piacon az akciós lakások - Véget érhet az áremelkedés Magyarországon?

Forrás: Budapesti Lakáspiaci Riport


A vásárlók tehát egyre inkább olyan lakásokat vásárolnak szívesen, ahol már elkezdődött az építkezés, a tervasztalról történő vásárlást egyre kockázatosabbnak látják.
 

A vásárlás előtt állóknak jó lehetőséget kínál a szeptember 29. - október 1. között, a Millenárison megrendezendő Lakás 2017 Kiállítás és Vásár, ahol az érdeklődők személyesen is beszélhetnek a fejlesztőkkel, valamint hasznos előadásokat hallgathatnak meg az aktuális piaci folyamatokról.

Megjelentek az akciós lakások?

A kedvezménnyel kínált lakások széles körű megjelenéséről ugyan még nem beszélhetünk, egyelőre csak két esetben találkoztunk árcsökkentéssel. Az Astorián épülő Loft Astoria projektjében szeptemberig kínáltak 5 százalékkal olcsóbban lakásokat, ott azonban még ez is 1,1 millió forintos négyzetméterárakat jelentett. A másik projekt, ahol szintén nyár végéig 6-7 százalékos kedvezményt adtak a II. kerületi Europa Residence, ahol egy 49 négyzetméteres lakást kínáltak 690 ezer helyett 650 ezer forintos négyzetméteráron. A válság alatti akciók tömeges megjelenéséről tehát még nincs szó, de mindenképpen fontos, hogy van olyan fejlesztő, aki már elgondolkodott a kedvezményen. 

   


Vissza