Jön az új ingatlan-illeték - ki jár jól, ki jár rosszul? 2012.11.16.

A tervezet szerint a lakástulajdon szerzésre vonatkozó kétkulcsos (4 millió forintig 2 százalék, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 4 százalék) illeték egykulcsossá válik, azaz a teljes forgalmi érték után 4 százalékot kell fizetnie a vevőnek. Egy 4 millió forintnál drágább lakás esetében ez 80 ezer forintos többletterhet jelent, ami akkor is megjelenik, ha a vevő az új lakás vásárlását megelőző (vagy azt követő) egy éven belül eladta korábbi lakástulajdonát, és az illeték alapját a vásárolt és az eladott lakástulajdon forgalmi értékének a különbözete adja. A 4 millió forintnál olcsóbb ingatlanok, vagy ennél kisebb forgalmi érték különbözet esetében a fizetendő többlet értelemszerűen kevesebb lesz 80 ezer forintnál, de az új szabályok szerint fizetendő illetéktöbblet a korábbi illetékmértékre vetítve jelentős, hiszen a vevőnek éppen dupla akkora illetéket kell majd fizetni 2013-tól, mint 2012-ben.

Budapesten, 2012 első félévében - a KSH által regisztrált adásvételek alapján - a használt lakások átlagára 13,8 millió forint volt,  az érvényes szabályok szerint az illetéke 472 ezer forint, ami jövőre ez 552 ezer forintra emelkedhet, 17 százalékos többletterhet jelentve.

A  megyeszékhelyek, illetve vidéki városok átlagos, 9 millió forintos használtlakás árához szabott 280 ezer forintos illeték 360 ezer forintra nő, ami csaknem 30 százalékos drágulás. Egy 10 milliósból 12 milliós lakásba költözésnél a 2012-es 40 ezer forintos illeték 80 ezer forintra ugrik.

Eladók figyelem! Lesznek előrehozott vásárlások

A javaslat elfogadása kis mértékben ugyan, de generálhat előrehozott vásárlásokat az idei év utolsó két hónapjában, a biztos lakásvásárlók körében, azonban addicionális keresletbővülésre nem számíthatunk - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. Hasonló jelenséget már 2010-ben is tapasztaltunk, bár ott pont a fordított irányban. Sokan halasztották az adásvételt 2009-ről 2010-re, amikor az akkori 6 százalékos kulcs 4 százalékra csökkent. 

Nem mellesleg nem elég az adásvételi szerződés aláírását az idei év végéig lezárni, mivel az illetéket a szerződés földhivatalba érkezésének időpontja alapján veti ki a NAV. Számolni kell tehát a beadáshoz szükséges idővel is.

Kivárni vagy sietni?

Azoknak, akik olcsóbb lakásból drágább ingatlanba költöznek, illetve korábbi lakástulajdonukat a vásárlástól számítva egy évnél korábban adták el, érdemes az ingatlankeresési, illetve adásvételi folyamatot felgyorsítani. Azonban, ha a vásárlást megelőző egy éven belül eladott vagy azt követően egy éven belül eladásra kerülő lakás értéke magasabb volt, mint az újonnan vásárolt ingatlan értéke, pont a kivárás a célravezető taktika.

Jelenleg, ha egy drágább ingatlanból egy olcsóbb ingatlanba költözik a vevő, akkor bár a két ingatlan forgalmi értékének különbözete negatív, az illetéket mégis meg kell fizetnie a különbség abszolút értéke után. A tervezet mentesít negatív forgalmi érték különbözetnél az illeték megfizetése alól.

Ez a módosítás többek között a kényszereladóknak jelenthet könnyebbséget, akiknek most a hitel visszafizetése után szűkebbek az anyagi lehetőségeik. Minél nagyobb a különbség a régi, hitellel terhelt és az újonnan megvásárolt ingatlan ára között, annál nagyobb az illeték alapja, aminek megfizetése alól mentesülhetnek a vevők. Ilyen esetekben az új lakás megvásárlásának időpontjára, illetve az erre vonatkozó adásvételi szerződés földhivatali benyújtásának időpontjára kell figyelni.

Fiataloknak könnyebbség

Pozitív változás, hogy a 35. életévét be nem töltött fiatalok első lakástulajdonának megszerzéséhez nyújtott 50 százalékos illetékkedvezmény 40 ezer forintos felső határát megszüntetné a javaslat, illetve a feltételek között szereplő, a lakásértékre vonatkozó 8 milliós felső határt kitolná 15 millió forintra.

Jelenlegi a legfeljebb 8 milliós ingatlannál a teljes illeték 240 ezer forint, amiből az 50 százalékos, 120 ezer forintos kedvezményből csak 40 ezer forintot vehetnek igénybe az első lakást vásárlók. A 15 milliós felső értékhatár főleg Budapesten nyitja ki a fiatal vevők előtt a kínálat egy nagyobb szegmensét. A tervezett szabályok szerint a maximális 15 milliós felső lakásértéket, illetve az egykulcsos illetékmértéket feltételezve, az illeték összege 600 ezer forintot tenne ki, amelyből az 50 százalékos kedvezmény miatt csak 300 ezer forintot kellene az első lakást vásárló fiataloknak megfizetniük. Számukra a kivárás a jó stratégia.


Vissza