Erre vigyázzon, ha a lakás eladása előtt felújít. 2013.10.13.

Budapesten átlagosan ötödével drágábban keltek  a felújított ingatlanok 2013-ban, míg vidéken a különbség ennek dupláját is kitehette - állítja az OC. (Adatokat találhat az FHB Otthontérképén.) Pontos árkülönbséget nehéz megállapítani, hiszen egyrészt nehéz megfogni a felújítandó és felújított ingatlan fogalmát, de még nehezebb valamilyen rendező elv szerint két homogén csoportra bontani őket, hiszen két felújítás között is rengeteg a különbség műszaki tartalomban, az esztétikai értékek összehasonlíthatóságáról nem is beszélve - mondja Déry Attila vezető elemző, hozzátéve, hogy az ingatlan állapota csak az egyik, és nem is legjelentősebb, a sok ármeghatározó tényező közül.

A felújított lakások létező, de nehezen számszerűsíthető árelőnye az utóbbi években növekszik. Amíg 2007-ben a fővárosban 10 százalék körüli volt a különbség, addig 2013-ban már 20 százalék az árdifferencia. Azaz, a rosszabb állapotú, felújítandó ingatlanok tulajdonosai nagyobb árcsökkenést voltak kénytelen elkönyvelni a válság nyomán, míg a jó állapotú, felújított ingatlanok jobban tartották az árukat.

A 2013-ban gazdát cserélt ingatlanok áralkujában is megjelenik a különbség, a felújítottaknál néhány százalékponttal kevesebbet alkudhattak a vevők. Panel- és téglalakásoknál egyaránt 2-3 százalékponttal kisebb az alku, a tégla építésű házak esetén akár 4-5 százalékponttal kisebb volt a mozgástér. Jelentős regionális különbségek nincsenek, bár vidéken a fővárosinál valamivel nagyobb a százalékpontban kifejezett különbség az alku mértékében a két csoport között.

Az energetikai besorolása is hat az árra, de a kapcsolat nem függvényszerű, tehát nem állíthatjuk, hogy egy B kategóriás ingatlan mindig magasabb fajlagos áron cserél gazdát mint egy G osztályzatú, mindazonáltal fontos látni, hogy az ingatlan állapota, illetve energetikai jellemzői csak részben befolyásolják az árat.

Milyen felújításokat érdemes elvégeztetni?

Nem ritka, hogy a tulajdonos saját ízlése és igényei szerint elvégzett, alapos és minőségi felújítás költsége nem térül meg teljesen az eladásnál. Mindig csomagban érdemes gondolkodni, egy több területre kiterjedő felújítás költségeit könnyebb érvényesíteni az árban, mint a csak esztétikai, vagy csak műszaki, gépészeti elemek felújításának költségeit - mondta Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója. Kerülni kell a szélsőséges megoldásokat, és érdemes egy jól megválasztott célcsoport - jövőbeli lehetséges vásárlók - igényeit is figyelembe venni. Jó példa erre olyan gépészeti rendszer kialakítása, melynek segítségével okos telefonnal lehet a világítást, vagy a klímát a kanapén fekve irányítani. Egy ilyen rendszer költségei egy magasabb presztízsű területen elhelyezkedő, így magas elvárásokkal rendelkező célcsoport igényeit megcélzó lakás eladásánál megtérülhetnek, míg egy panellakásnál egészen biztosan nem.

Bár az OC tapasztalatai szerint évek óta a felújított ingatlanokat vásárlók vannak a többségben, de ez csak pár százalékos különbséget jelent a felújítandó lakásokat keresőkhöz képest. Természetesen a szinte minden célcsoportnak hozzáadott értéket jelentő felújítások, átalakítások, mint például a komfortfokozat növelését célzó beruházások, kivétel nélkül megtérülhetnek, ám az egyedi igények megvalósítása már nem biztos, hogy minden leendő vásárlónak hozzáadott értéket jelent. Ilyen megoldások gyakran inkább lelassítják az eladást, vagy az eladó nem tudja érvényesíteni a költségeit az árban.

Van, ami a festésnél is többet ér

Az eladást már az is hathatósan segítheti, ha az eladó megbízható forrásból szakvéleményeket, igazolásokat szerez be, hogy egy átalakítás kivitelezhető. Terveket, ötleteket készít, illetve ad a lehetséges vevőnek a felújításhoz - teszi hozzá Kühne Kata. Ez gyakran többet ér, mint egy tisztasági festés, ami egyes vevőknek akár gyanús is lehet, hogy egy egyébként rossz állapotú ingatlanban mit akartak a festéssel elrejteni. Ilyen ingatlanok esetén, ahol elsőre is nyilvánvaló, hogy több elemet is fel kell újítani, nem mindig célravezető egy tisztasági festés, ez inkább jobb állapotú ingatlanok esetén növelheti az eladás esélyeit.


Vissza