Erre használják a fiatalok a lakástakarékban gyűjtött megtakarításaikat. 2012.11.16.

A második leggyakrabban említett felhasználási cél az ingatlanvásárlás volt a fiatal felnőttek között, 15 százalékuk válaszolta ezt, míg csupán 4 százalékuk használná saját ház építésére a lakástakarékos megtakarítását. A 25-40 éves korosztályba tartozók több mint fele, 56 százaléka havi kevesebb mint ötezer forint betétet fizet, 20 százalékuk 5 és 15 ezer forint közötti összeget, míg havi 15 ezer forintnál többet közel 24 százalékuk tesz félre a lakástakarék-pénztári számlájára. Azok, akik vásárlásra vagy építkezésre gyűjtenek, jellemzően a legmagasabb betéti kategóriában találhatók, azaz ők rakják félre a legtöbbet. Meglepő viszont az, hogy milyen gyorsan szeretnék ezt megvalósítani, hiszen legtöbben 4 éves megtakarítás felhasználásával vásárolnának új vagy nagyobb ingatlant, illetve építenének vagy bővítenének sajátot a lakástakarék-pénztári szerződéssel rendelkező fiatalok - mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A felújításra gyűjtők többsége ezzel szemben ennél hosszabb távon tervez: 40 százalékuk nyolcéves megtakarítási időtartamra szerződött le, míg 25-25 százalékuk négy, illetve öt évre. Az adatok azt mutatják, hogy a lakás-takarékpénztári konstrukciók már havi pár ezer forint befizetésével is hatékonyan szolgálhatják a fiatal családok által tervezett lakáscélú beruházások finanszírozását - véli Köntös Péter.

 

A lakás-takarékpénztári előtakarékosságnál az állam a megtakarítási időszakban az éves betétbefizetések után 30 százalékos, de maximum évi 72 ezer forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást biztosít adó- és járulékmentesen. Az állami támogatás kizárólag lakáscélú felhasználás, továbbá minimum 4 éves előtakarékosság esetén vehető igénybe és maximum 10 évig jár.


Vissza