Eljött a lassulás ideje? - Így változtak a használt lakások árai tavaly év végén

Bár a 2017-es év további drágulást hozott a lakáspiacon, a használt és új lakások ára eltérő pályán mozgott. A 2017-es előzetes KSHadatok feldolgozása alapján, a használt lakásoknál a drágulás üteme lassult a múlt év során. A tavalyi utolsó negyedévben az éves árváltozás mértéke 7,4 százalékot tett ki, ami az elmúlt négy évben mért legalacsonyabb érték. Fordított a helyzet azonban az új lakásoknál, a múlt év utolsó negyedévében - éves összevetésben - 12,3 százalékkal emelkedett, ez pedig ötéves csúcsot jelent.
Kapacitáshiány és közeledő határidő:

Balogh László az ingatlan.com gazdasági szakértője kiemelte, hogy a kapacitáshiány és az építőanyagok drágulása miatt a legkisebb, néhány lakásos és a legnagyobb, több száz lakásos társasházak kivitelezése csúszhat, vagy akár átmenetileg le is állhat. Emiatt több esetben is veszélybe kerülhet az új lakások 2020 előtti átadása. Ez azért lényeges, mert a jelenlegi szabályozás szerint a 2019 végéig használatba vett új lakásokra vonatkozik csak a kedvezményes 5 százalékos áfa. A később átadott lakásoknál már az eredeti áfakulcs lesz érvényben, ami több mint 20 százalékos drágulást jelenthet a végleges árakban. 

Eljött a lassulás ideje? - Így változtak a használt lakások árai tavaly év végén

Nagyvárosok húzzák a drágulást:

A szakértő azt is elmondta, hogy a hivatalos adatok szerint a használt lakásoknál 7,4 százalékos volt az éves drágulás országszerte 2017 utolsó három hónapjában, de ennél a megyeszékhelyeken, a nagyvárosokban és Budapesten jóval nagyobb, két számjegyű az áremelkedés. Ráadásul az előzetes adatok kiegészülhetnek a legnagyobb városok statisztikáival, amelyek az árváltozás mértékét még feljebb húzhatják.

 

   


Vissza