Egyre többet kell engedni az árból. 2012.10.24.

Az engedményből csaknem 8 százalék a szerződéskötés közbeni alku, a fennmaradó 5 százalékot pedig még ezt megelőzően a kínálati árból, a piaci reakciók, illetve közvetítői tanácsok hatására engedik az eladók. Ez egyrészt a vevők továbbra is kitartó jó pozícióját mutatja, másrészt túlárazottságra utal - állítja az OC.Az eladók az agglomerációban kényszerültek a legnagyobb árcsökkentésre. 2012 első három negyedévi eladásait vizsgálva a kínálati árcsökkentés a 40 százalékát adta a teljes árengedménynek, szemben a 2009-ben azonos időszakon mért 30 százalékos aránnyal.

A legkisebb árengedményt országos átlagban a panellakásoknál lehetett elérni 2012 második és harmadik negyedévében. A téglaépítésű házak közötti nagyobb különbségek és a magasabb ingatlanértékek nagyobb arányú alkut tesznek lehetővé.

Idén az első negyedévben mért teljes árengedmény mértékét részben a végtörlesztés hajtotta fel. A második negyedévben némi korrekciót tapasztaltunk, az átlagos árengedmény mértéke csökkent, de a harmadik negyedévben ismét növekedésnek indult - mondta el Déry Attila vezető elemző.

Az érzelmi árképzést jól kifejezi, hogy az eladó hányszor csökkenti az árat a megbízás során. Az elemzés szerint évről-évre nőtt azon adásvételek száma, ahol az eladónak az alku előtt már a kínálati árból is engednie kellett. 2012 első három negyedévében, országos átlagban, 100 alkuval végződött eladásnál 103 alkalommal csökkentette a kínálati árat az eladó, a későbbi tényleges vevő megérkezése előtt.


Vissza