Devizahitel-adósok: értelmezhetetlen a kormány terve? 2012.03.22.

A kormány tegnapi ülésén elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. díjairól szóló rendelet tervezetét. Ezek szerint a Magyar Bankszövetség és a kormány közötti megállapodás alapján 2014 végéig megvásárlandó 25 ezer lakásban maradók a forgalmi érték másfél százalékát fizetik évente bérleti díjként, ami a NET által megvásárolható 15 milliós lakásérték esetén havi 18 750 forintos bérleti díjat tesz ki. A díjat évente az infláció értékével indexálják. Mindez azt jelenti, hogy a NET-nek − amely a forgalmi érték 35−55 százalékán vásárolhatja meg az ingatlant a bankoktól a feltételek szerint − az ingatlan értéke a kapcsolódó költségeket nem számítva a legoptimálisabb esetben is csak húsz év alatt térül meg.

Piaci szempontból értelmezhetetlen a NET-hez kerülő lakások bérleti díja, valószínűleg nem is lesz hatása a bérlakáspiacra − mondta a Napi Gazdaságnak Nagy Balázs, a Palace ingatlan-tanácsadó tulajdonosa. A díj a szabadpiacon teljesen irreális, bérbeadói szemmel a legszerényebb elvárások is az ingatlan értékéhez képest 5-6 százalékról szólnak. Az összeg az állagmegóváshoz, üzemeltetéshez sem elég, a NET-hez kerülő csomag pedig nagy eséllyel korszerűtlen, rossz energetikai besorolású lakásokból áll. Nagy szerint olyan ingatlanokról van szó, amelyekkel már sokszor a bank sem tudott mit kezdeni, azok leginkább az önkormányzati szociális bérlakásokkal vethetők össze.

Lapunk kérdésére Ternyák Edit, a NET szóvivője a bérleti díj megállapításával kapcsolatban kiemelte, hogy a rendelet egyszerre veszi figyelembe a leendő bérlők fizetőképességét, valamint a zrt. üzemeltetői, fenntartói kötelezettségeit. Az eszközkezelő szerint az ingatlanvásárlásokkal az állami vagyon gyarapszik, így a befizetett bérleti díjaknak nem kell fedezniük a kifizetett vételárat. A NET-tel kötendő bérleti szerződés szerint ugyanakkor a lakás burkolatainak, ajtajainak, ablakainak és az egyéb lakásberendezéseknek a felújítása, pótlása és karbantartása a bérlő feladata lesz.

Az eszközkezelő a vásárlástól számított hat hónap után, az átvételtől azonban maximum két évig biztosít elővásárlási jogot a korábbi hitelesnek. Kérdés ugyanakkor, hogy mi történik a lakásokkal és a benne lakókkal ezen időszak után, a minimális bérleti díj sokáig nem tartható, az induló feltételek "kőbe vésésével" pedig az önkormányzatok sem vennék át a lakásokat. Többen ezért arra számítanak, hogy a mostani bérleti díjak csak az első két évre szólnak, ezt követően pedig közelítik majd őket a lakások fenntartását biztosító szinthez.
Az ócsai szociális lakópark bérleti díjait a kormány az ingatlanérték egy százalékában határozta meg. Nagy Balázs szerint ez is azt bizonyítja, hogy gazdaságossági szempontból a projekt megkérdőjelezhető. A falvakban ugyanis 3−5 millióért lakható családi házakat, a fővárosban pedig már 100 ezer forintos négyzetméteráron lakásokat lehet vásárolni nagy tömegben − éppen a bedőlt banki portfóliókból.


Vissza